POŽAR PRI DRUŽINI TANKO

Pred božičem jim je zgorel dom (FOTO)

Družina Tanko z majhnima otrokoma se je k sreči pravočasno zbudila. Nastalo za krepko več kot 100.000 evrov škode.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Včerajšnje prednovoletno pomenkovanje z novinarji ob kavi je ribniški župan Samo Pogorelc v svoji pisarni začel z žalostno novico iz nočne kronike. Gasilci so ga namreč pred tretjo uro zjutraj zbudili in poklicali, naj se jim pridruži pri krotenju ognja, ki je že zajel ostrejše obnovljene obcestne stanovanjske hiše v vasi Sajevec, štiri kilometre od središča dežele suhe robe. »Že od daleč, čeprav je bilo območje ujeto v meglo, je bilo videti plamene. Gasilci so gasili, tako da se ogenj ni več širil. Prek občinskega štaba civilne zaščite smo prizadetim ponudili pomoč,« je Pogorelc s podrobno razlago dolge noči nekoliko v ozadje porinil druge lokalne teme, ki jih je odstiral v nadaljevanju.

Zbudilo ga je pokanje

»Iz postelje me je vrglo nenavadno pokanje. Kaj neki se dogaja, me je spreletelo,« je lastnik hiše David Tanko gasilcem opisal trenutke, preden so jih prek centra za zaščito in reševanje napotili na intervencijo. Ravnal je razsodno in zbudil ženo, ki je z otrokoma, starima dve in pet let, nemudoma, seveda prestrašena, zapustila mansardno stanovanje, tako kot tudi mama, ki živi v pritličju.

»Še sreča, da so bili vsi pravočasno pokonci in so se hitro umaknili, saj vemo, kako nevaren je ogljikov monoksid ob takih požarih,« se sosed Peter, gasilec z dolgo kilometrino, še bolj zresni po neprespani noči. Pravi, da je bila hiša v celoti debelo izolirana, zato je bila goreča površina večja in nekoliko težje obvladljiva, zlasti velike plošče, ki so ob dotoku zraka pri razdiranju še bolj tlele. In bile za gasilce seveda nevarne. »Mi dobro vemo, kako je treba takrat ravnati. In tako smo tudi ravnali,« je še dodal.

Intervencijo je vodil Nejc Mohar, predsednik PGD Ribnica, Rok Šilc, poveljnik tega največjega društva v Gasilski zvezi Ribnica, pod vtisom dolge noči – potem ko so okoli poldneva s pogorišča odšli zadnji gasilci – razloži, da je njihovo društvo potrebovalo le osem minut časa od poziva do prihoda. Pričakala sta jih polno razviti požar celotnega ostrešja in skoraj tri ure neusmiljene borbe s plameni. »Pa še kakšne borbe. Večkrat podeskan in s polnili nalit goreči del hiše, takšna je pač bila zaščita, nam je najbolj belil lase. Bolj ko smo odpirali zaščito, bolj je dotekal kisik, plameni so sikali visoko. Ogenj so krotili hkrati z zunanje in notranje strani, drugače bi ga težko obvladovali. Za 52 tovarišev z opremo, poleg našega društva še iz PGD Dolenja vas, Dolenji Lazi, Bukovica in Jurjevica, je to, upajmo, da res nekakšna diplomska naloga, saj smo bili priča letos največjemu požaru na stanovanjskih objektih,« je v svoj delovni zvezek zapisal Rok. In dodal: »To bo nekega dne zagotovo zanimivo branje.«

Vzroka še niso odkrili

Na požarni straži so dokaj izčrpani stali gasilci iz Bukovice in Jurjevice. Zadnje zaloge vode iz cisterne so uporabili za pranje zaščitne opreme, sledi blata in druge umazanije po ognju. »Kot vidite, pomagamo pogorelcem pri odstranjevanju pohištva in opreme iz prostorov, ki so seveda napojeni z vodo in dimom. Ostrešje, veliko okrog sto kvadratnih metrov, je popolnoma uničeno, enako tudi pohištvo in oprema, zaliti so spodnji prostori. To je na kratko površna ocena nas gasilcev, koliko je dejanske škode, pa zagotovo najbolj ve gospodar,« je dejal Matej Lesar, predsednik PGD Jurjevica.

Z gasilci so bili na strehi hkrati tudi kriminalisti. Najdlje so se zadrževali okrog dimnika, ob katerem je bila v stanovanju postavljena klima naprava, ki ni bila v funkciji. Kaj je povzročilo ognjeno stihijo, v kateri naj bi nastalo za krepko čez sto tisoč evrov škode, bo pokazala preiskava. Milan Glavonjić

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije