'ŠVERCANJE' NE PRIDE V POŠTEV

Kje so dopustniki s Hrvaške? Minister Hojs že ima odgovor

Od polnoči bo ob vstopu iz Hrvaške v Slovenijo državljanom odrejena obvezna karantena. Vsak z zdravim razumom bi pričakoval kolone Slovencev, ki se vračajo domov, a razmere na terenu so obratne: dalj se čaka za izstop iz Slovenije na Hrvaško kot obratno.
Fotografija: Aleš Hojs FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Aleš Hojs FOTO: Matej Družnik

Pristojni manjšo obremenitev od pričakovane na mejnih prehodih s Hrvaško, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam, pripisujejo več razlogom. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA ocenil, da se je tranzit slovenskih potnikov najverjetneje prerazporedil prek minulega tedna, nekateri dopustniki pa se bodo najbrž odločili za karanteno.

"Verjetno do preobremenitev na mejnih prehodih ni prihajalo, ker smo z najavami o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam začeli že prejšnji vikend, vrnitve naših državljanov pa so se razporedile čez cel minuli teden," je danes ocenil minister Hojs.

Prav tako predvideva, da se bodo nekateri, predvsem tisti, ki niso vezani na šolske ali službene obveznosti, odločili, da nadaljujejo dopust in ob prihodu v domovino odidejo v karanteno.
 

Proti večeru vendarle povečan promet?


Kot je še dejal, je možno tudi, da je bilo na Hrvaškem manj Slovencev, kot je bilo sprava ocenjeno. Ocena o 150.000 slovenskih turistih pri naših južnih sosedih je bila po besedah Hojsa očitno pretirana. Natančnih podatkov o trenutnem številu Slovencev na Hrvaškem na ministrstvu sicer nimajo, se pa ocene gibljejo okoli 50.000. Hrvaška turistična skupnost medtem ocenjuje, da na Hrvaškem dopustuje približno 45.000 slovenskih državljanov.

Minister je še zagotovil, da so policisti na mejnih prehodih pripravljeni na povečan promet, za katerega pričakuje, da se bo proti večeru vendarle nekoliko povečal, in na začetek izdajanja karantenskih odločb. Te potnikom izročijo kar na mejnih prehodih, saj jih elektronsko na daljavo pripravljajo zaposleni na ministrstvu na zdravje. Povprečni čas izdaje odločbe na meji je od 12 do 14 minut. V nedeljo so po navedbah Hojsa izdali več kot 800 karantenskih odločb potnikom, ki so se v Slovenijo vrnili iz držav z rdečega seznama, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina.

Gnečo so sicer napovedovali že za konec tedna, vendar pretirane v preteklih dveh dneh na mejnih prehodih ni bilo. Policija vseeno poziva državljane, naj se na pot domov odpravijo pravočasno. Krajše čakalne dobe za vstop v Slovenijo so na Dragonji, Starodu, Jelšanah, Obrežju, Gruškovju in Zavrču, po ocenah policije so razmere za ta čas normalne, če ne celo bolj umirjene kot ponavadi. Na Dragonji in Sečovljah pa je bil zjutraj celo bolj povečan promet za izstop iz države kot za vstop vanjo.
 
Od jutra je večja gneča za vstop na Hrvaško. FOTO: Google Maps, zaslonski posnetek
Od jutra je večja gneča za vstop na Hrvaško. FOTO: Google Maps, zaslonski posnetek

Povečan promet s Hrvaškega, kjer naj bi v soboto dopustovalo še nekaj deset tisoč Slovencev, so pristojni napovedovali na mejnih prehodih Gruškovje, Jelšane in Dragonja. Na policiji dopustnike pozivajo, naj z odhodom proti Sloveniji ne odlašajo do popoldneva ali večera, da se lahko tako izognejo gneči in v Slovenijo prispejo še pred polnočjo, ko začne za vstop v Slovenijo iz Hrvaške veljati obveznost 14-dnevne karantene. Prav tako naj izberejo manj obremenjene prehode. Povečan promet danes pričakujejo tudi na cestah proti Avstriji.

Preberite tudi: Kacin svaril pred karanteno, a 70 tisoč Slovencev to ne gane


V nedeljo je bilo slišati namige, da bi se lahko zamudniki karanteni izognili tako, da bi se v Slovenijo odpravili preko Madžarske ali Italije. A je notranji minister Aleš Hojs v nedeljo zvečer napovedal, da to ne bo mogoče, saj bo moral vsakdo ob prestopu meje pokazati dokument, od kod je prišel. »Tudi če bo prišel iz Madžarske, bo pokazal papir, kajti moramo se prepričati, da ne prihaja iz Bosne,« je dejal za TV Dnevnik. Na mejnih prehodih bodo po napovedih ministra danes po potrebi odprli več stez, pripravljeni so tudi za torek, ko začne veljati obveznost karantene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije