V SLOVENIJI RAZLIČICA IZ NEW YORKA

Poklukar: To je projekt za vso Slovenijo, do potrdila tudi v CSD (VIDEO)

Pred javnost so stopili Poklukar, Krek in Koritnik: ministri so poudarili pomen digitalizacije države, pridobitev digitalnih potrdil in cepljenja.
Fotografija: Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

V sredo je bilo v 3837 PCR-testih potrjeno 273 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 7,1 odstotka (dan prej devet odstotkov, s tednom prej 9,1 odstotek). Po podatkih sledilnika za covid-19  se je v sredo v bolnišnici zdravilo 214 bolnikov s covid-19, 63 ljudi je potrebovalo intenzivno zdravljenje. S covidom 19 so umrli trije bolniki. 14-dnevna incidenca je padla na 183.

Po zadnjih podatkih NIJZ je v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 681.945 ljudi, z vsemi odmerki pa 432.282. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 20,6 odstotka.Razmere v bolnišnicah se izboljšujejo. Zasedenih postelj je 213, na intenzivni terapiji se zdravi 60 oseb s covidom 19, dva manj kot dan prej.


V Sloveniji prevladuje angleška različica


Angleška različica v Sloveniji močno prevladuje (s 94 odstotki), potrdili pa so nov primer indijske in brazilske različice. V zadnjem tednu so v laboratorijih zaznali tudi novo različico, ki so jo prvič potrdili v New Yorku. V Sloveniji so zaznali tri take primere, vse v obalno-kraški regiji. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in Milan Krek, direktor NIJZ.


Krek: To je neljubi gost, ki je prišel k nam


Krek je rekel, da je angleška različica neljubi gost, ki se je pretepel k nam. A ko se bo ta umaknil, bo prišla nova različica, kar pa je »naša nočna mora«. Slovenija je trenutno glede na 14-incidenco v zelenem. Najvarnejša je koroška regija, medtem ko ostajata rumeni posavska in osrednjeslovenska regija. V Ljubljani je prišlo do porasta novih okužb v zadnjih štirih, petih dnevih, a se je ponoči krivulja obrnila v pravo smer, zato upajo, da gre le za enkratni dogodek.


 

Poklukar: Iščemo načine, kako olajšati življenje z virusom, ki bo z nami več mesecev


»Strmimo enostavnemu in preglednemu boju zoper epidemijo. V EU smo zato uvedli pravilo PCT covid potrdilo ali digitalno covid potrdilo, da bi živeli razmeroma svobodno, čeprav bo virus še vedno med nami,« je dejal minister Poklukar in dodal:  »Zavedam se, da je epidemija dolga, da se je dotaknila slehernika in spremenila naš način življenja. Vsak dan iščemo premišljene načine, kako nam vsem skupaj olajšati življenje z virusom, ki bo naš nemi spremljevalec še dolge mesece, nenazadnje leta.«
Do digitalnega potrdila tudi v CSD, cepilnih centrih, finančnih uradih


Poklukar je poudaril, da je portal zVem najenostavnejša rešitev za pridobitev vseh potrdil, receptov, napotnic in izvidov. Želi si, da bi vsak prebivalec Slovenije imel dostop do portala, do tega pa je mogoče dostopati prek digitalnega potrdila, ki si ga lahko uredijo v upravnih enotah, cepilnih centrih, finančnih uradih, centrih za socialno delo in vložišču ministrstva za pravosodje.»Očitno bo epidemija Slovenijo pomagala tudi digitalizirati. Digitalna identiteta je prvi korak digitalizacije, ne le zdravstva, temveč tudi drugih področij. Z digitalno identiteto bo lahko vsak dostopal do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave. /.../ To je projekt za celotno Slovenijo,« je dejal Poklukar in poudaril, da pomagamo tistim, ki do digitalnega potrdila ne znajo dostopiti.

Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo


Za zagotavljanje dovolj visoke ravni zanesljivosti izkazovanja identitete preko spleta se je treba pred pridobitvijo bodisi potrdila SIGEN-CA bodisi mobilne identitete smsPASS fizično zglasiti in izkazati svojo istovetnost na prijavni službi. SIGEN-CA in smsPASS, ki ju izdajajo na ministrstvu za javno upravo, sta za brezplačna.


Rahljanje omejitev, pomembne spremembe na meji


Vlada je v sredo sprostila nekatere ukrepe. Med drugim je zrahljala omejitve pri ponujanju nastanitev in predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih centrih ter ukinila prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih.

Vstop v Slovenijo je znova možen na podlagi negativnega hitrega antigenskega testa (HAT) od 5. junija. Brez napotitve v karanteno na domu bo lahko v Slovenijo vstopila tudi oseba, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali HAT, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Opravljena morata biti v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Veliki Britaniji ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji in je naveden na seznamu hitrih testov EU.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije