MAMA JE ZGROŽENA

Policisti Nini zlomili gleženj in ji zvili zapestje, otroka pa sta to gledala

Triindvajsetletnica trdi, da so jo v četrtkovi intervenciji poškodovali. Vmešala se je v postopek z njenim partnerjem, vse sta gledala otroka.
Fotografija: Nina Jurkovič se sprašuje, zakaj so njo obravnavali policisti, če sta bili na kraju dogodka tudi dve policistki. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Nina Jurkovič se sprašuje, zakaj so njo obravnavali policisti, če sta bili na kraju dogodka tudi dve policistki. FOTO: Osebni arhiv

»Zgrožena sem nad ravnanjem policije, ki se je znesla nad mojo hčerko,« se je na nas obrnila Manuela, mama 23-letne Nine Jurkovič iz Šentjerneja. Kot nam je pojasnila, so policisti ustavili partnerja, češ da vozi ukraden avto, ona pa je odhitela tja s papirji, da bi jim dokazala nasprotno. »S seboj je imela otroka, stara dve in štiri leta, ki sta gledala, kako so policisti vklenili njeno mamo, ji zlomili nogo in zvili roko,« je ogorčena Manuela.

Po dogodku je obiskala urgenco, kjer so ji mobilizirali roko v zapestju in ji desno nogo odeli v mavčni škorenj. FOTO: Osebni arhiv
Po dogodku je obiskala urgenco, kjer so ji mobilizirali roko v zapestju in ji desno nogo odeli v mavčni škorenj. FOTO: Osebni arhiv

Kaj se je dejansko zgodilo? »V petek okoli 19.40 se je partner Gregor Kerčmar odpeljal z avtom proti Sparu. Videl je policijo, z avtom zapeljal na parkirišče ter avto ustavil. Ko so policisti prišli bliže, so mu rekli, naj izstopi iz avtomobila, in ga vklenili, češ da je avto ukraden. Moja sestra Sabina je bila v tistem času v trgovini, in ko je videla, kako držijo partnerja, me je takoj poklicala,« pripoveduje Jurkovičeva.

Akcijo snemali s telefoni

Burno dogajanje je pritegnilo številne mimoidoče, ki so akcijo policistov snemali s telefoni. »Jaz sem takoj z otrokoma odšla peš proti trgovini. Ko sem prispela, sem videla policistko, kako meri s pištolo v sestrinega partnerja, češ da naj se umakne. Hotela sem povedati, da avto ni ukraden, protestirala sem tudi, ker so mojemu partnerju nataknili lisice,« pojasnjuje Jurkovičeva in dodaja, da se je hotela približati partnerju, »ko me je policistka porivala, naj grem stran, naj se umaknem, da nimam tukaj kaj iskati«.

Sprašuje se, ali je ravnanje policistov povezano s tem, da je Rominja. FOTO: Osebni arhiv
Sprašuje se, ali je ravnanje policistov povezano s tem, da je Rominja. FOTO: Osebni arhiv

Stopila je na pločnik in poslušala od policistke grde besede v smislu, da naj se spravijo s sestro domov, pravi in dodaja, da je na policistkine grde besede odgovorila nazaj. »Takrat sta do mene prišla dva policaja. Eden je rekel, zdaj te bom pa vklenil, oba sta me prijela za rame, vrgla po tleh. Potem se je eden od njih umaknil, tisti policaj, ki je držal partnerja za roke v lisicah, pa prišel pomagat kolegu, da bi zadržal mene,« pripoveduje Nina. »Prišel je do mene in mi začel obračati nogo ter stiskati proti hrbtenici in obračati. Zavpila sem, kaj delate, nogo mi boste zlomili. Ko je to že trikrat ponovil, sem mu rekla, da me boli noga in če je normalen, takrat je popustil,« navaja sogovornica.

Medtem ko so jo policisti vklenili, so ji poškodovali tudi nos, saj so ji glavo pritiskali ob pločnik, pojasnjuje 23-letnica, kar sta opazovala njena dve in štiri leta stara otroka. FOTO: Osebni arhiv
Medtem ko so jo policisti vklenili, so ji poškodovali tudi nos, saj so ji glavo pritiskali ob pločnik, pojasnjuje 23-letnica, kar sta opazovala njena dve in štiri leta stara otroka. FOTO: Osebni arhiv

Otroka sta jokala

»Policist je sedel na meni, stiskal moje roke, zategoval lisice ter mi pritiskal glavo ob pločnik. Ko sem pogledala gor in rekla, kaj delate, ne vidite, da otroka jočeta in se treseta, mi je policaj odgovoril, ni prvič in upam, da ne zadnjič, in spet z druge strani stisnil glavo ob pločnik. Potem je prišla policistka, me preiskala in rekla, naj me dvignejo, ker ni potrebe, da ležim na tleh. Videli so, da je kar nekaj ljudi na parkirišču dogodek snemalo. Takrat so mi sneli lisice,« pravi Jurkovičeva in dodaja, da se je podobno dogajalo s partnerjem Gregorjem, ko mu je policist krivil roke. »Govoril mu je, da ko bo sam, ga bo ubil, Gregor pa mu je rekel, kar zdaj me ubij, če sem storil kaj takšnega,« še pravi Jurkovičeva.

Ker sta bili na terenu dve policistki, se sprašuje, zakaj nje niso obravnavale ženske. »A sem narobe storila, da sem šla na kraj, kjer se je to dogajalo in je bil udeležen partner, ali pa so mi to storili zato, ker sem Rominja. Tega, kar so storili meni, ne želim nikomur. Otroka sta še zdaj vsa prestrašena, štiriletni sin ponoči že nekaj noči skorajda ne spi, zbuja se in kriči policija,« je ogorčena Jurkovičeva.

Brez izpita v neregistriranem avtu

»Med kontrolo prometa v Šentjerneju so policisti 22. 6. okoli 20. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila renault megane. Dvaindvajsetletnemu kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, so zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Med postopkom so še ugotovili, da je vozil neregistriran in nezavarovan avtomobil z nameščeno registrsko tablico, ki pripada drugemu vozilu. Avtomobil so mu zasegli in zaradi številnih kršitev cestnoprometnih predpisov na sodišče naslovili obdolžilni predlog,« pojasnjuje tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. Kot je še zapisala, so »voznik in trije kršitelji policistom poskušali preprečiti izvedbo nalog, razbili so stekla zaseženega vozila in jim grozili, zato so zoper dva uporabili prisilna sredstva in vzpostavili javni red in mir. Zaradi kršitev javnega reda in miru in groženj bodo zoper trojico uvedli ustrezne postopke«.

Policija odgovarja, da so morali uporabiti prisilna sredstva. FOTO: Jure Eržen
Policija odgovarja, da so morali uporabiti prisilna sredstva. FOTO: Jure Eržen

Jurkovičeva je zaradi bolečin v zapestju in nogi obiskala urgentni center v Novem mestu, poškodovan ima tudi nos, po telesu ima modrice. Na urgenci so ji desno zapestje mobilizirali, na desnem gležnju pa gre za zlom, zato so ji namestili hodilni mavčev škorenj.

Policijo smo zaprosili tudi, ali lahko komentira navedbe 23-letnice, da so jo med postopkom telesno poškodovali. Kot je zapisala Drenikova, »v primeru, da se oseba ne strinja z dejanjem ali opustitvijo dejanja policista pri opravljanju policijskih nalog, ki lahko pomeni kršitev človekovih pravic ali svoboščin, lahko poda pritožbo zoper delo policistov«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije