PROTEST OB DRŽAVNI PROSLAVI

Policija ravnala po navodilih Jaše Jenulla? To je razkril nadzor

Policija razkriva, da je prišlo do klofutanja, pri eni osebi pa so našli celo električni paralizator.
Fotografija: Anton Olaj, generalni direktor policije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Anton Olaj, generalni direktor policije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes dokončno ovrgel govorice in namigovanja, da so policisti na alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija, ko sta se soočili skupini tako imenovanih rumenih jopičev in protestniki ljudske skupščine (rumeni jopiči so enostavno vkorakali na njihovo prireditev in razgrnili svoje transparente), ravnali na podlagi navodil Jaše Jenulla. Da so takšne trditve neosnovane, je namreč pokazal izvedeni strokovni nadzora na Policijski upravi Ljubljana, v katerem je bila pregledana obsežna dokumentacija, avdio- in videoposnetki, s čimer so to lahko dokončno izključili. Je pa Olaj izpostavil, da je policija s kraja odstranila le pripadnike rumenih jopičev, ne pa tudi tudi pripadnikov ljudske skupščine, ki so tudi kršili javni red in mir. Takšni so bili po njegovih besedah vsaj štirje. Opozoril je na pomembnost enakosti pred zakonom: »Policija mora vsem, tudi tistim, ki imajo drugačna mnenja in stališča, zagotoviti, da jih svobodno in javno izrazijo.« 



Olaj je opozoril, da je govorec ljudske skupščine ščuval množico, da sami odstranijo pripadnike druge skupine, hkrati pa pozival še policijo, da to stori. 



Kljub prej zapisanem je nadzorna skupina ocenila, da je Policijska uprava Ljubljana z odstranitvijo nekaterih kršiteljev s svojimi ukrepi uspela preprečiti hujše kršitve množičnega reda in miru, naloge pa so bile izvedene zakonito, načelo sorazmernosti pa upoštevano. Nadzor je sicer razkril tudi nekatere nepravilnost, v zvezi z enakostjo obravnave in izrekanju opozoril, zaradi česar so predlagane aktivnosti, da do tovrstnih nepravilnosti ne bi več prihajalo.

Med obravnavanimi dogodki izpostavljajo vlečenje transparenta rumenih jopičev, zaradi katerega je na drugi strani prišlo do oklofutanja oziroma udarcev po obrazu. Obravnavajo tatvino transparenta, policija pa je zasegla še svetilko s skritim električnim paralizatorjem.

Policija je izdala 13 plačilnih nalogov in prejela 13 zahtev za sodno varstvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije