Podpora glavni vladni stranki zrasla, Pahor trdno na vrhu

Podpora SDS je zrasla za dve odstotni točki.
Fotografija: Proslava SDS ob dnevu državnosti, Ljubljana, junij 2016 FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Proslava SDS ob dnevu državnosti, Ljubljana, junij 2016 FOTO: Tomi Lombar, Delo

Podpora SDS je v zadnjem mesecu zrasla za dve in pol odstotne točke na 18,8 odstotka, LMŠ pa bi volilo 11,8 odstotka vprašanih, kar je dve odstotni točki manj kot maja. Tudi vse druge koalicijske stranke so dosegle slabši rezultat kot prejšnji mesec, nižja je tudi ocena dela vlade in DZ, kažejo rezultati Barometra, ankete Mediane za časnik Delo.

V junijski raziskavi izmerjena podpora SDS in LMŠ je podobna kot v aprilski, takrat je SDS imel 18,7 odstotka, LMŠ pa 11,5 podpore. Tako kot aprila je po majskem zbližanju, ko je bila razlika v podpori manj kot dve odstotni točki, junija razlika v podpori znova večja in tudi statistično značilna, piše Delo.

Na tretjem mestu med strankami je z 9,9 odstotka SD, Levico bi volilo 7,1 odstotka vprašanih, NSi pa 3,5. Sledijo Desus (2,3 odstotka), SNS (2 odstotka), SAB (1,6 odstotka), Dobra država (1,5 odstotka), SLS (1,4 odstotka) in SMC (1,1 odstotka). Druge stranke so prejele po manj kot odstotek podpore.

Med vprašanimi jih 22 odstotkov ne ve, katero stranko bi volili, da ne bi volili nobene, jih je odgovorilo 11,5 odstotka. Dobra dva odstotka vprašanih na vprašanje nista želela odgovoriti, dober odstotek pa bi oddal prazno glasovnico.


Ocena dela vlade pada

Ocena dela vlade pada drugi mesec zapored, pri čemer je tokrat delež tistih, ki jo vidijo pozitivno ali zelo pozitivno, skorajda enak, kot je bil maja (okoli 31 odstotkov), med tistimi, ki so jo prejšnji mesec ocenili srednje, pa se jih je za pet odstotnih točk premaknilo k oceni negativno ali zelo negativno. Oceno srednje je tako tokrat podalo približno 25 odstotkov, negativno 22,5 odstotka, zelo negativno pa 18,6 odstotka.

Še bolj je padla ocena dela državnega zbora, 17,5 odstotka anketiranih je njegovo delo ocenilo pozitivno ali zelo pozitivno, tretjina je podala oceno srednje, 43 odstotkov pa negativno.


Padec Pivčeve

Na lestvici priljubljenosti politikov na prvem mestu ostaja Borut Pahor. Aleksandra Pivec je z drugega mesta padla na peto. Pred njo so Tomaž Gantar, Tanja Fajon in Simona Kustec. V primerjavi z majem je v juniju najbolj zrasla ocena predsedniku SMC Zdravku Počivalšku, a je na repu 21-mestne lestvice. 

Kombinirano spletno in telefonsko anketo je izvedla Mediana med 1. in 4. junijem na reprezentativnem vzorcu 726 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije