VEZENINE

Po treh letih spet razstavljale (FOTO)

Sekcija ročnih del Rožce in osat na ogled postavila svoje vezenine. Velikonočni prti stari celo 60 let.
Fotografija: Marjeta Žižek z igračami in okraski Fotografije: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Marjeta Žižek z igračami in okraski Fotografije: Janez Kuhar

V gasilskem domu na Zgornjem Brniku je Sekcija ročnih del Rožce in osat, ki deluje pri Društvu upokojencev Cerklje, med prazniki pripravila tretjo razstavo ročnih del z naslovom Dolgčas, kaj je to. Zaradi covida-19 skupina Rožce ni razstavljala tri leta, so pa doma izdelovale vezenine.

Vodja sekcije Marina Marko
Vodja sekcije Marina Marko

Na ogled so bili prti, izdelani za različna obdobja v letu oziroma praznike, pa tudi zavese, rožice, slike, krstni prti s sliko in posvetilom ter prti za pokrivanje velikonočnih košar. Svoja dela so postavile na ogled Barbara Jenko, Marjetka Polajnar, Marinka Vajs, Anica Sirc, Karolina Bider, Ani Dobnikar, Dragica Kropivnik, vodja sekcije Marina Marko, Joži Mlakar, Marjeta Žižek ter Ivan Kropivnik.

Devet vezilj je svoje izdelke predstavilo v različnih tehnikah. Marjeta Žižek, ki je s 84 leti najstarejša mojstrica izdelave igrač iz naravnih materialov, se je predstavila še z unikatnimi pletenimi in kvačkanimi izdelki ter okraski. Na razstavi so Rožce postavile na ogled tudi velikonočne prte izpred šestdeset let in več, ki so jih vezle v mladosti! Med rožcami pa so imela dekleta tudi osat, to je bil Ivan Kropivnik, ki je uspešen v rezbarjenju, pletenju košar, slikanju, tudi na steklo, izdelovanju panjskih končnic, glinenih izdelkov in sveč iz čebeljega voska.

Pred osmimi leti je za nov gasilski dom na Zgornjem Brniku naredil kip sv. Florijana, ki še danes krasi tamkajšnjo veliko dvorano.

V ponedeljek so za prijetno vzdušje na razstavi poskrbeli veseli godci Henrik Lamovšek - Henček, Miro Basarac in Ivan Kropivnik. Delo pridnih rok je pohvalila tudi predsednica Društva upokojencev Cerklje Marta Hočevar

Ivan Kropivnik je vsestranski.
Ivan Kropivnik je vsestranski.

Veseli godci so navdušili obiskovalce.
Veseli godci so navdušili obiskovalce.

Rožce in osat
Rožce in osat

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije