IZGUBA NA IZGUBO

Plestenjakovo in Menartovo podjetje Do raja v rdečih številkah

V letu 2019 je imelo podjetje Do raja 23.000 evrov izgube, leto kasneje pa že 131.000.
Fotografija: Jan Plestenjak. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Jan Plestenjak. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Soba 102 je dokončno zaprla svoja vrata, vsaj s takšnim lastništvom, kot je zdaj. To nam je potrdil eden od dveh družbenikov podjetja Do raja, Boštjan Menart. Druga polovica podjetja pripada Janu Plestenjaku. Veliko podrobnosti, kaj je do tega pripeljalo, pravzaprav ni znanih, smo pa na hitro pokukali v računovodske izkaze podjetja. Iz izkaza poslovnega izida je razvidno, da je v koronavirusnem letu 2020 ustvarilo 300.000 evrov prihodkov ali le tretjino prihodkov iz leta prej. Čisti poslovni izid (v obeh letih je šlo za izgubo, zato spredaj minus) je lani znašal preko –131.000 evrov, v 2019 pa nekaj več kot –23.000. Bilanca stanja kaže, da je kapital zaradi lanskih rezultatov zašel v rdeče, torej je negativen (bilančna izguba znaša že skoraj 700.000 evrov). Kaj pomeni, če ima podjetje negativen kapital? Sledi stečaj? Stečajni upravitelj Gregor Bele je o negativnem kapitalu dejal tole: »To nesporno pomeni, da ima podjetje manj premoženja kot obveznosti.« 


Iz izkaza poslovnega izida je videti, da je imelo podjetje leta 2019 okoli 900.000 evrov prihodkov, leto kasneje pa so se ti znižali na 300.000. Izgubo iz poslovanja so imeli že tedaj, leto kasneje pa se je še poglobila. Bele meni, da bi to lahko bilo povezano s kakšnimi fiksnimi stroški poslovanja v povezavi z znižanimi prihodki. Prav negativen poslovni izid v letu 2020 pa je kapital pahnil v negativo. Račun podjetja ni blokiran, kar pomeni, da zoper to še ni bila predlagana izvršba, ki zaradi pomanjkanja denarnih sredstev na računu ne bi bila realizirana. Za natančnejšo analizo pa bi bilo treba poznati podrobno razčlenjene izkaze podjetij. Bele še pravi, da v splošnem, če ima družba negativen kapital, to pomeni, da v tistem trenutku nima dovolj sredstev za poplačilo vseh obveznosti. Sicer pa mora poslovodstvo v takem primeru po stečajnem zakonu pripraviti poročilo, kako bo iz tega položaja izšlo, kakšne ukrepe bo izvedlo in roke zanje, da reši podjetje – denimo z dokapitalizacijo, ohranjanjem zdravega jedra podjetja, če je to mogoče, možna pa je tudi prisilna poravnava ali stečaj.

image_alt
Jan Plestenjak zaprl lokal


Menarta smo vprašali ali bo podjetje šlo v stečaj. »Podjetje Do Raja d.o.o. ne gre v stečaj. Kot ste opazili, do sedaj nikoli nismo imeli blokiranega računa in vse obveznosti poravnavamo v dogovoru z upniki. Playa bo še naprej poslovala,« je bil kratek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije