ZDRAVSTVO

Pirc Musarjeva v skrbeh poklicala na infekcijsko kliniko (VIDEO)

Zaradi porasta respiratornih obolenj se je pogovarjala s predstojnico infekcijske klinike Tatjano Lejko Zupanc.
Fotografija: Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vse od minulega četrtka v UKC Ljubljana beležijo izjemno veliko obiskov urgentnih bolnikov, ki potrebujejo prvo pomoč zaradi respiratornih obolenj – gripe, respiratornega sincicijskega virusa (RSV), covida-19 in pljučnice. Na urgenci infekcijske klinike in na internistični prvi pomoči se je tudi podaljšal čas zdravstvene obravnave.

Zaradi razmer v zdravstvu in povečanih obremenitev urgence v UKC Ljubljana je na prvi dan novega leta na infekcijsko kliniko poklicala predsednica države Nataša Pirc Musar in govorila s predstojnico infekcijske klinike Tatjano Lejko Zupanc

Na vprašanje, ali je covida veliko in ali imajo polno bolnišnico, je Lejko Zupančeva odgovorila: »Ja, bolnišnica je nenehno polna, covida je veliko. K sreči pa ta ni tako hud, kot je bil, in na intenzivni negi folgajo, kar pa je najbolj pomembno,« je dejala.

Na predsedničino vprašanje, ali se bo letos začela gradnja infekcijske klinike, je predstojnica odgovorila: »Če ne bo potresa in cunamija, bo gradnja infekcijske letos stekla. Sredstva so zagotovljena za prvo fazo in ne vemo, kaj bo z drugo fazo. Tukaj se bomo še kaj oglasili s prošnjami. Potrebujemo sodobno veliko funkcionalno urgenco,« je dejala.

Zaradi porasta respiratornih obolenj je predsednica države vse pozvala k odgovornemu samozaščitnemu ravnanju.

Lejko Zupančeva je pred novim letom dejala, da se poskušajo na kliniki zaradi porasta obolenj čim bolj prilagoditi razmeram in so se kadrovsko nekoliko okrepili z zaposlenimi iz drugih enot kliničnega centra. A ker je število postelj omejeno, »je treba marsikoga dati domov ali pa koga hitro odpustiti, zato mora marsikdo počakati tudi na hodniku, da so izvidi gotovi, da vidimo, ali se bo izboljšal po terapiji in šel lahko domov,« je takrat pojasnila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije