ZAHTEVALI OPRAVIČILO

Pestro v DZ: Janša zmajeval z glavo, poslanci protestno odkorakali (FOTO)

Tvit predsednika vlade o Srebrenici mnoge še vedno razburja.
Fotografija: Janez Janša je zmajeval z glavo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posneetk
Odpri galerijo
Janez Janša je zmajeval z glavo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posneetk

Ob začetku nadaljevanja 19. redne seje DZ je, preden so poslanci zastavili vprašanja premierju Janezu Janši, poslanec SD Marko Koprivc zahteval, da se premier opraviči zaradi svojega tvita ob 25. obletnici genocida v Srebrenici, s katerim je mnoge razburil v soboto.

Koprivc je od predsednika DZ Igorja Zorčiča prosil, da pozove Janšo k opravičilu vsem žrtvam Srebrenice za žaljiv tvit, ki ga je napisal pred dnevi v zvezi z dogajanjem v Srebrenici. Janša je ob tem (s kirurško masko na obrazu) odmajeval z glavo. »Tvit je zelo žaljiv in odpira številne rane žrtev oz. njihovih svojcev,« je dodal Koprivc. Zorčič je poslanca SD opozoril, da to ni bil postopkovni predlog. Vsebinsko se lahko morda z vami v nekem delu celo strinjam, ampak mi začetka seje danes ne bomo izrabili za razčiščevanje tistega, kar je zapisano na twitterju,« je odvrnil Zorčič, na kar je Koprivc odvrnil, da če opravičila ne bo, poslanci SD ne bodo sodelovali na seji v tej točki.





Poslanci protestno zapustili sejo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek
Poslanci protestno zapustili sejo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek
Ker je Zorčič sejo nadaljeval, so poslanci SD odkorakali iz dvorane, pri tem pa so se jim pridružili poslanci LMŠ in SAB z izjemo Marka Bandellija (ta je kasneje Janši zastavil poslansko vprašanje) in Franca Kramarja. Ostali so tudi poslanci Levice in njen koordinator Luka Mesec je dobil priložnost, da Janši kot prvi zastavi vprašanje, namesto tega pa je vlado označil za neprimerno. »Slovenija je v politični in moralni krizi, kakršne že dolgo nismo izkusili, vlada pa se obnaša popolnoma neprimerno na čelu s predsednikom vlade samim.« Dodal je, da premier vsak teden sproducira afero, da bi odvračal pozornost od teh problemov: »Ta vikend je bila to popolnoma nedostojna, nedržavniška in nemoralna izjava o Srebrenici, ki, kot so povedali kolegi iz Socialnih demokratov, posuva sol na rane 8372 žrtvam genocida. Premier je genocid nenazadnje zanikal, govori o pokolu, in se zdaj za to ni bil pripravljen opravičiti. Ali pa, če spomnim, tri dni prej, ko se je z diktatorjevima (srbskim predsednikom Aleksandrom, op. p.) Vučićem in (madžarskim premierjem Viktorjem, op. a.) Orbanom pokazal na skupni spletni okrogli mizi, je govoril o kulturnem marksizmu, to je terminu, ki ga v svojem manifestu 111-krat uporabi norveški množični morilec Anders Breivik, preden se je odpravil na pokol (tega je izvedel 22. julija 2011 v Oslu in na otoku Utøya ter ubil 77 ljudi, op. p.),« je bil oster Mesec, ki je dodal še, da Janša podžiga moralno in politično krizo podobno, kot to počne predsednik ZDA Donald Trump. Tudi Mesec je napovedal obstrukcijo seje.

Poslanci protestno zapustili sejo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek
Poslanci protestno zapustili sejo. FOTO: RTV Slovenija, zaslonski posnetek
Na tem mestu se je odzval Janša: »Zelo mi je žal, da tisti, ki zahtevajo opravičilo zaradi neke izjave, te izjave niso sposobni niti citirati. Leta 2009 ob 20. obletnici padca berlinskega zidu sem bil naprošen od ugledne mednarodne institucije za študijo, ki sem jo tudi napisal. Objavljena je bila 1. decembra 2009 in v njej analiziram dogajanje po padcu berlinskega zidu tudi na ozemlju nekdanje Jugoslavije in tudi vzroke, zaradi katerih je prišlo do balkanske morije, med drugim tudi vzroke, zakaj je prišlo do pokola oz. genocida v Srebrenici,« je najprej pojasnil Janša in dodal, da od leta 2009 naprej vedno ob obletnici genocida v Srebrenici to študijo ponovno izpostavi.

Janša: Verjeli so, da ne bodo odgovarjali


»Genocid v Srebrenici je zasnovalo isto zlo, ki se je kotilo na akademiji jugoslovanske armade v Beogradu. Jaz sem študiral obramboslovje in poznam tisto doktrino in v tisti doktrini piše, da je treba nasprotnika, bodisi agresorja bodisi razrednega sovražnika, fizično uničiti, to se pravi, ubiti, umoriti. To je končni cilj oboroženega boja. To je doktrina, v katero je bil vzgojen Ratko Mladić in ki jo je v Srebrenici izvedel, pa še v nekaterih drugih krajih v Bosni. Nekateri, ki so sodelovali pri tem, so v postopkih pred mednarodnim sodiščem svoj zagovor utemeljili na tem, da so verjeli, da zaradi tega, ker za povojne poboje v bivši Jugoslaviji, kjer so pomorili na desettisoče vojnih ujetnikov, ni nihče odgovarjal, da tudi oni ne bodo odgovarjali in da čez 50 let, ko se bodo grobovi odkrili, to nikogar več ne bo zanimalo. Na te stvari sem jaz opozoril in to so zgodovinska dejstva. Kar se pa tiče vojne v Bosni in Srebrenici: če Slovenija takrat, ko sem bil jaz minister za obrambo, Bošnjakom ne bi pomagala, diplomatsko, z usposabljanjem njihovih enot, z orožjem in z vojaško opremo, bi bilo teh srebrenic še najmanj petkrat več. Obstajajo dokazi za to. Se pravi, tisti, ki zaradi tega, ker pač ni sposoben vseh zločinov obsoditi enako in jih meriti z istimi vatli, zdaj kriči zaradi te primerjave,« je kritikom odgovoril Janša. »In dokler bo možno nekaznovano pobijati v imenu ene ideologije, v imenu druge, pa bo to obsojeno, toliko časa se bodo genocidi v svetu dogajali in o tem obstaja v civiliziranem svetu soglasje, nihče temu ne nasprotuje, razen v Sloveniji.«



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije