SOVA PROTI KNOVSU

Pahor predlaga Šarcu, naj skliče svet za nacionalno varnost

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Marjanu Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, naj skliče sejo sveta za nacionalno varnost »v zvezi z zelo skrb vzbujajočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov«.

Ob tem je Pahor v pismu, ki so ga posredovali iz predsednikovega urada, predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sovo) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku.
 

Tonin obtožil Črnčeca zlorabe


V Sovi so namreč prepričani, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, se pa po pojasnilih tožilstva njihovo naznanilo ne nanaša na nobeno določeno osebo. Predsednik Knovsa Matej Tonin je ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, »katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa. Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo«, je dodal v zapisu na družbenem omrežju Twitter.


Odnosi med Sovo in Knovsom pa so napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca v Sovi. Knovs je v zvezi s kadrovanjem opravil nadzor Sove, nato pa od nje želel še določene podatke, ki jih Sova ni želela posredovati. Ocenila je namreč, da je Knovs prekoračil svoja pooblastila, hkrati pa menila, da je eden od članov Knovsa, ki so opravili nadzor, posredoval tajne podatke medijem. Državnemu tožilstvu in policiji je tudi naznanila »znane in neznane storilce« zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.


Preberite tudi: Sova zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila predsednika NSi

Tonin je napovedal, da bodo pred Knovs povabili direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe Sove, vse zaposlene pri Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi premierja Marjana Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije