PRIŽGAN ALARM

Orkanski veter podira drevesa po Sloveniji

Še naprej bo bolj aprilsko vreme.
Fotografija: Pazite, da vas ne odpihne. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Pazite, da vas ne odpihne. FOTO: Getty Images/iStockphoto

LJUBLJANA – Meteorologi so za večji del države prižgali oranžni, drugi najvišji alarm, zaradi napovedanega močnega vetra. Na Slavniku so sunki burje že v nedeljo presegali 100 kilometrov na uro.

Včeraj in ponoči so imeli gasilci nekaj dela z odstranjevanjem podrtih dreves. Zabeleženih je bilo 18 podrtih dreve. Pri odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 14 prostovoljnih gasilskih društev, ena poklicna enota ter dežurne službe cestnih podjetij. Gasilci so posredovali tudi v Gmajni v Oplotnici, kjer je veter raznašal goreče saje. Polivali so streho in s tem obvarovali sosednji objekt.

Malo pred 20.30 so odstranili drevo, ki je padlo na cesto v Vidičevi ulici v Ljubljani, nekaj minut kasneje pa se je v Notranjih Goricah v občini Brezovica na daljnovod podrlo drevo. Gasilci so ga razžagali in odstranili, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Malo pred 2.30 je drevo padlo na cesto med Polhovim Gradcem in vasjo Smolnik v občini Dobrova - Polhov Gradec, okoli 5.30 pa so gasilci odstranili drevo, ki je padlo na cesto v naselju Trdkova v občini Kuzma.



Na Primorskem bo pihala močna burja, drugod pa okrepljen severni veter. Po napovedih bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 120 kilometrov na uro, v severni in vzhodni Sloveniji pa bodo sunki severnega vetra ponekod presegali hitrost 70 kilometrov na uro, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). 

Za večji del države je razglašen oranžni alarm. FOTO: Arso
Za večji del države je razglašen oranžni alarm. FOTO: Arso

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za počitniške prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Danes in jutri bo oblačno in občasno deževno. Padavine bodo močnejše na vzhodu in jugu države. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

V torek bo večinoma oblačno, občasno bo še rahlo deževalo. Na zahodu in v osrednji Sloveniji bo padavin malo. Še bo pihal okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Jutranje temperature bodo okoli 5, v alpskih dolinah do 0, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 4 do 9, na Primorskem okoli 12 stopinj.

V sredo bo oblačno in hladno, padavine se bodo znova nekoliko okrepile. Veter bo oslabel. V četrtek se bo oblačnost trgala, popoldne lahko nastane kakšna ploha. Spet bo nekoliko toplejše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije