DSO

Preden ugotovijo, kdo je okužen in kdo ne, se okužba že prenese po domu

Do zdaj okužba s koronavirusom v 85 odstotkih domov za starejše.
Fotografija: FOTO: Yaraslau Saulevich, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Yaraslau Saulevich, Getty Images, Istockphoto

Podobno kot v prvem valu spomladi se okužbe z novim koronavirusom najhitreje širijo v domovih za starejše. Po besedah vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina se je z okužbami do zdaj srečalo že 85 odstotkov domov, a je velika večina izmed njih širjenje uspešno zamejila. Minister Tomaž Gantar napoveduje testiranje vseh zaposlenih v domovih.
  
Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal Kacin, se je po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti število okužb med stanovalci domov za starejše v zadnjem dnevu povečalo za 145. Skupno je tako trenutno aktivno okuženih 1.962 stanovalcev in 797 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je okuženih 123 uporabnikov in 80 zaposlenih.


Največji porast števila okužb ima Dom starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce, kjer so potrdili 24 novih okužb pri stanovalcih. Sledita Dom Viharnik v Kranjski Gori z 22 novimi okužbami med stanovalci in Dom upokojencev Center, enota Tabor - Poljane, s 13 novimi okužbami med stanovalci. Pristojne vdori koronavirusa v domove za starejše po besedah Kacina izredno skrbijo, saj gre za družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri katerih se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni. Podatki namreč kažejo, da je več kot polovica umrlih s covidom 19 starejših od 85 let, je dejal.

Na drugi val epidemije so se začeli pripravljati že spomladi

Po besedah direktorja Doma starejših Rakičan Zorana Hoblaja so imeli v njihovem domu v prvem valu okužb spomladi eno okužbo. V drugem valu so se okužbe najprej pojavile v njihovem Centru za starejše Murska Sobota, nato v enoti Elizabeta v Rogaševcih, v zadnjih dveh tednih pa še v matični enoti v Rakičanu. Trenutno imajo ob 388 posteljah, od katerih jih ni zasedenih 16, v vseh enotah 84 okuženih, pri čemer pa ocenjujejo, da so širjenje okužbe uspešno zamejili. V enotah v Murski Soboti in Elizabeta se namreč zadeve umirjajo, širitev pa imajo v Rakičanu.

Po Hoblajevih besedah so se na drugi val epidemije začeli pripravljati že spomladi. Med drugim so začeli izobraževati kader, se začeli pogovarjati s stanovalci, izdelali so tudi krizne načrte, po katerih se ravnajo ob pojavu okužbe. Imajo vzpostavljene sive in rdeče cone, na podlagi razpisa in dodatnih sredstev ministrstva za delo so kot pomoč začasno zaposlili 16 novih sodelavcev. »Če tega dodatnega kadra ne bi bilo, bi bili v težavah, kako izvajati nego,« je dejal.


Kot pomembno je izpostavil, da so od ministrstva dobili regresirane vse izplačane dodatke v prvem valu, kar pričakujejo tudi za drugi val. »Če tega ne bi bilo, bi bili vsi domovi v rdečih številkah. Zaposleni si dodatke zaslužijo, saj delajo v nemogočih razmerah,« je poudaril.


Sicer pa ocenjuje, da je okužbe v domovih za starejše skoraj nemogoče preprečiti. Veliko okuženih namreč ne kaže nobenih znakov okužbe, in preden ugotovijo, kdo je okužen in kdo ne, se okužba že prenese po domu. Iskati krivce je zato po njegovem mnenju nesmiselno. »Potrebni so le mirno vodenje in jasni ukazi,« je dejal na novinarski konferenci.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije