PO UNIČENJU

Oglasile so se zavarovalnice: Ne hitite s prijavo škode, zdaj je pomembnejše nekaj drugega

Zavarovancem polagajo na srce, naj najprej poskrbijo za svojo varnost.
Fotografija: Materialna škoda je ogromna. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Materialna škoda je ogromna. FOTO: Leon Vidic/delo

Zavarovancem s prijavo škode po ujmi ni treba hiteti, ampak naj raje počakajo, da se razmere umirijo in voda umakne. Ko razmere to omogočajo, naj škodo dokumentirajo s fotografijami in posnetki ter poškodovane stvari ohranijo do konca obravnave primera, svetujejo v Slovenskem zavarovanem združenju.

image_alt
Poplavljena Slovenija: v Mežico prihaja približno sto vojakov

Slovensko zavarovalno združenje vsem prizadetim ob poplavah svetuje, naj najprej poskrbijo za svojo varnost ter za varnost svojih bližnjih. »Posebej bi želeli izpostaviti, da nevarnost ne mine, ko voda odteče, saj so na mestih poplav velikokrat prisotna tveganja, ki izhajajo predvsem iz električne napeljave in drugih morebiti poškodovanih napeljav. Nobena materialna škoda ni pomembnejša od življenja,« so v nedeljo v sporočilu za javnost zapisali v združenju.

image_alt
Kamniškim gorskim reševalcem voda odnesla vse. "Opreme ni več, avtomobili uničeni, prostori v blatu"

Šele ko bodo oškodovanci poskrbeli za svojo varnost, naj, če je to mogoče, zaščitijo svoje premoženje, pozivajo.

Svetujejo, naj zavarovanci škodo čim bolje dokumentirajo s fotografijami in posnetki ter poškodovane stvari ohranijo do konca obravnave primera oz. do drugačnih navodil zavarovalnice.

image_alt
V narasli reki našli novega utopljenca

Seznami in čim več dokumentacije

Če gre za več poškodovanih stvari, je priporočljivo, da pripravijo seznam s podatki o starosti in nabavni vrednosti teh stvari. Priporočajo, naj zavarovanci posredujejo čim več dokumentacije, kot so računi oz. predračuni za sanacijo, popis poškodovanih stvari s količinami in mere prostorov, ki so bili poškodovani.

Na podlagi te dokumentacije bo zavarovalnica presodila, ali je potreben ogled na lokaciji, ali bo zadostoval ogled na daljavo prek videoklica in ali se lahko primer zaključi na osnovi posredovanih fotografij.

Zaradi množičnosti škodnih dogodkov večina zavarovalnic spodbuja prijavo škode na daljavo, in sicer tudi zato, ker na nekaterih poplavljenih območjih ne delujejo vse poslovalnice. Navodila v zvezi s prijavo škode na daljavo so objavljena na spletnih straneh zavarovalnic, kjer so objavljene tudi številke klicnih centrov.

image_alt
Veste, koliko boste dobili od zavarovalnice, če vam je poplavilo dom?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije