PONEDELJEK

Poplavljena Slovenija: v Mežico prihaja približno sto vojakov

Nadaljuje se odpravljanje posledic poplav, ki so prizadele Slovenijo.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Po katastrofalnih poplavah, ki so v minulih dneh zajele Slovenijo, tudi tokratna noč še ni bila popolnoma mirna. Gasilci so znova prejeli veliko klicev na pomoč.

22.10 Najhujše poplave v zgodovini samostojne Slovenije so prizadele tudi kulturne ustanove. Med njimi je škofjeloška enota Zgodovinskega arhiva Ljubljana, kjer je poplavilo že tretjič v zadnjih dveh desetletjih. Poplave so med drugim uničile tudi prostore Špas teatra v Mengšu. Bolnica Franja tokrat ni bila dodatno poškodovana.

21.37 Po besedah načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša so po današnjem obisku Mežice in Črne sklenili, da bodo v Mežico napotili približno sto vojakov, ki bodo tam nastanjeni v začasni bazi in bodo od tam pomagali pri odpravljanju posledic ujme v občinah Mežica in Črna. Pripeljali bodo tudi tehniko in inženirske sile, ki bodo glede na danes zastavljen načrt skušale pomagati pri preboju do zaselkov, ki so odrezani od Črne, je povedal Glavaš, ki je Črno opisal kot neprepoznavno, razmere pa označil za žalostne.

19.47 Zaradi minulega obilnega deževja v velenjski občini ni prevoznih več cest, nekatere so prevozne pogojno. Še vedno sta ogrožena stanovanjska objekta pod Velenjskim gradom, plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Lazah. Veliko škode je ujma naredila tudi v Braslovčah, kjer je brez strehe nad glavo ostalo 236 družin. V Šmartnem ob Paki grozijo plazovi.

18.11 Na Gorenjskem, kjer so se razmere po ujmi v preteklih dneh sicer nekoliko umirile, čeprav sanacija vse škode še zdaleč ni končana, grozijo plazovi. Trenutno je uradno zabeleženih 170 plazov, ki ogrožajo objekte in ceste, število pa bo gotovo še naraščalo, je na novinarski konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Gorenjske Klemen Šmid.

18.04 Mobilno omrežje telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije deluje skoraj v celoti, mobilni signal imajo tudi prebivalci Črne na Koroškem, Mežice in Podvolovljeka. Z namenom zagotavljanja lažje komunikacije do 15. avgusta vsem svojim uporabnikom na prizadetih območjih omogočajo neomejen prenos podatkov.

17.25 V soočanju z obsežnimi poplavami, ki so zajele skoraj dve tretjini slovenskega ozemlja, je Sloveniji ponudila pomoč tudi Ukrajina. V Slovenijo bo napotila helikopter, ki bo sodeloval v iskalnih in reševalnih akcijah, je danes sporočila vlada na družbenem omrežju X, nekdanjem twitterju.

17.20  V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter, hrvaški Rdeči križ pa je v Slovenijo poslal skoraj 20.000 litrov pitne vode. Hrvaška karitas bo zagotovila naprave za razvlaževanje, hrvaška gasilska zveza pa je ponudila pomoč slovenskim gasilcem.

16.53  V Spodnjem Podravju pretoki Drave in Dravinje padajo in narasle vode, ki so v preteklih dneh poplavile spodnje prostore okoli sto objektov, se počasi umikajo. Kjer se je voda že umaknila, ljudje čistijo in ocenjujejo škodo.

16.49 V Mestni občini Maribor se Drava, ki je deloma poplavila območja Malečnika in Trčove, umirja, težave pa povzročajo številni plazovi. Kot sporočajo z občine, so na terenu prisotne vse pristojne službe, preventivno je bila zaradi nevarnosti poplav in plazov opravljena tudi evakuacija nekaj oseb. Javnost pozivajo k previdnosti na poplavnih in plazovitih območjih.

15.43 Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si v spremstvu državnega sekretarja Mateja Skočirja in direktorice direkcije za vode Neže Kodre ogleduje posledice neurij v Zgornji Savinjski dolini. 

15.18 Iz Nemčije in Francije je že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje.

14.52 O zagotavljanju pomoči Sloveniji po uničujočih poplavah sta govorila slovenski premier Robert Golob in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je ob tem izrazil solidarnost z našo državo. Nato bo Sloveniji med drugim poslal helikopterje in bagre.

13.05 Vlada bo v ujmah prizadetemu gospodarstvu pomagala z ukrepi prek mehanizma čakanja na delo in z likvidnostnimi posojili ali subvencijami, je po današnjem sestanku s predstavniki gospodarstva povedal gospodarski minister Matjaž Han. »Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih,« je povedal Han.

image_alt
Krambergerjev sklad: skupaj pomagajmo prizadetim

11.56 Iz štaba ptujske civilne zaščite so sporočili, da je reka Drava poplavila devet hiš in tri vikende. Iz treh objektov so se stanovalci preventivno umaknili k svojcem, iz enega vikenda pa so gasilci rešili dve osebi in dva psa, saj se zaradi narasle vode niso mogli več umakniti. Iz ene stanovanjske hiše so gasilci rešili gibalno ovirano osebo, ta se je v hišo že vrnila.

Pri odpravi posledic je doslej sodelovalo 69 gasilcev iz več prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Ptuj s 16 vozili in gasilskim čolnom.

Poplave na območju Krčevine pri Vurberku. FOTO: MO Ptuj
Poplave na območju Krčevine pri Vurberku. FOTO: MO Ptuj

Razmere na območju Mestne občine Ptuj so danes stabilne, voda se je umaknila, kar je omogočilo ogled na terenu. Drava je upadla, pretok je umirjen, dodatnega razlivanja in poplavljanja ne pričakujejo, zato bodo začeli sanacijo.  

10.48 Sto vojakov Slovenske vojske, sto gasilcev in še mnogi prostovoljci, ki prihajajo na pomoč, je danes na poti v Črno na Koroškem, do koder so po ujmi vzpostavljene oskrbovalne pot. Tam je vzpostavljen tudi intervencijski štab, ponekod so že dobili elektriko, deluje tudi zdravstvena oskrba, so danes sporočili iz intervencijskega štaba v Črni.

Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel
Črna na Koroškem FOTO: Voranc Vogel

Elektro službe so že vzpostavile napajanje z električno energijo na celotnem delu Črne, v Žerjavu in Jazbini, medtem ko v zaselkih Bistra, Koprivna in Topla še nimajo elektrike.

Na Slemenu je konvoj gasilcev, ki prihajajo v Črno. Vse, ki so v tem trenutku na poti čez Sleme, intervencijski štab obvešča, da morajo dati prednost konvoju gasilcev in ostalim intervencijskim službam, zato naj se s ceste umaknejo in poskrbijo, da bodo lahko službe nemoteno prihajale v Črno.

Črna na Koroškem, 6. 8. 2023 FOTO: Voranc Vogel
Črna na Koroškem, 6. 8. 2023 FOTO: Voranc Vogel

10.03 Dve od štirih hidroelektrarn na spodnji Savi, ki so jih po povodnji začasno zaustavili, odprli njihove zapornice in s tem prekomerno narasli Savi omogočili prost pretok, spet delujeta. Na pregradah preostalih dveh še odstranjujejo nabrano rečno plavje, delovati pa bosta začeli v kratkem, je dejal direktor družbe HESS Bogdan Barbič.

9.58 Sirena je ob 7. uri naznanila konec obvezne evakuacije za prebivalce Koroške Bele, ki je bila zaradi plazu obvezna od nedelje od 20. ure. Ob 12. uri se bo znova sestal štab Civilne zaščite Jesenice z vsemi podpornimi službami in ocenil razmere ter sprejel odločitev, kako naprej, so za STA povedali na Občini Jesenice.

9.50 Mestna občina Kranj trepeta zaradi poškodovane betonske prevleke kanalizacijske cevi, ki je pritrjena na most pri nekdanji Planiki v Kranju. Na občini opozarjajo, da je treba ukrepati takoj, saj bo v nasprotnem primeru celotnemu območju ob Savi grozila »ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti«.

Prevalje FOTO: Fedja Grulovic Reuters
Prevalje FOTO: Fedja Grulovic Reuters

9.30 Prizadeti so ves vikend namenili odpravljanju posledic ujme. Tisti, ki so imeli svoje nepremičnine zavarovanje in v polici vključene poplave zaradi meteornih vod, pa so že preverili svoje zavarovalne police in šokirano ugotovili, koliko bodo dobili od zavarovalnice. 

8.42  Po umiritvi vremenskih razmer je danes na Koroškem v ospredju vzpostavljanje prometnih povezav do prizadetih območij in vodooskrbe, skrb vzbujajoči pa so novi zemeljski plazovi. Nadaljuje se odstranjevanje posledic ujme, ki je uničila ogromno premoženja in infrastrukture, mnoga podjetja ostajajo zaprta, neprevoznih je veliko cest.

8.02 Zavarovalnice zavarovancem sporočajo, da s prijavo škode po ujmi ni treba hiteti. Svetujejo jim, naj raje počakajo, da se razmere umirijo in voda umakne. Ko bodo razmere to omogočale, naj škodo dokumentirajo s fotografijami in posnetki ter poškodovane stvari ohranijo do konca obravnave primera, svetujejo v Slovenskem zavarovanem združenju.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

7.42 V hudih težavah so se znašli tudi kamniški gorski reševalci, ki brezplačno rešujejo življenja ponesrečenih in izgubljenih v gorah. Lani so se vselili v nove prostore, zdaj pa jih je voda popolnoma uničila. Podpredsednik društva GRS Kamnik Matej Bizjak, nam je razkril, da jim je odneslo in uničilo vso opremo. 

7.40 Slovenijo je zjutraj pretresla vest, da so v narasli reki Temenica našli utopljenca.

7.35 Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

7.20 V zadnjih 12 urah je bilo za odpravljanje posledic močnejših nalivov in sunkov vetra s točo in poplav aktiviranih 62 gasilskih enot. Po zbranih podatkih so zabeležili 57 dogodkov, od tega 19 na območju regijskega centa Murska Sobota (19) in 17 na območju Slovenj Gradca. Dogodke so zabeležili tudi na območjih Celja (10), Ljubljane (osem), Maribora (šest), Kranja, Trbovelj in Ptuja (po štiri), Brežic (dva) ter enega v Novi Gorici, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije