ŠTAJERSKA VARDA

Odvetnik trdi: Nedopustno! Šiško bo tako prikrajšan kot Janša

Na odločitev vrhovnega sodišča odvetnik čaka že tri tedne.
Fotografija: Andrej Šiško je lani kandidiral za predsednika, letos bo za župana Maribora, vmes pa je zaradi Štajerske varde končal v priporu. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Andrej Šiško je lani kandidiral za predsednika, letos bo za župana Maribora, vmes pa je zaradi Štajerske varde končal v priporu. FOTO: Bojan Rajšek

Vrhovna državna tožilka je odločila, da je zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik Andreja Šiška, utemeljena in da je treba pravnomočno odločitev o odreditvi pripora razveljaviti ter vrniti zadevo v ponovno odločanje. Pod odločitvijo je podpisana Barbara Brezigar, vrhovna državna tožilka svetnica, sicer pa tudi nekdanja predsedniška kandidatka na volitvah leta 2002 in pravosodna ministrica v vladi Andreja Bajuka ter generalna državna tožilka.

Odvetnik Šiška Viktor Osim je na mariborsko okrožno sodišče 20. septembra vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero želi doseči izpustitev vodje samooklicane Štajerske varde Šiška, ki je v priporu od sredine septembra.
FOTO: FB
FOTO: FB

Osim se je za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti odločil po tistem, ko je preiskovalni sodnik Šiška sprva izpustil na prostost, čeprav je tožilstvo zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, kasneje pa je zunajobravnavni senat odločitev spremenil in Šiško je moral v pripor. Odločitev senata je kasneje potrdilo tudi višje sodišče. V začetku oktobra pa je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča ugodila zahtevi tožilstva za uvedbo sodne preiskave proti Šišku, ki so mu tudi podaljšali pripor do drugega tedna novembra.
FOTO: FB
FOTO: FB

Po vložitvi zahteve za varstvo zakonitosti je Brezigarjeva odgovorila v štirih dneh, nam je povedal Osim in dodal, da je on nato v predvidenem roku 24 ur odgovoril na njen odgovor, se pa ni strinjal z njenim mnenjem. Osim namreč meni, a bi morali odločitev o priporu ali razveljaviti ali pa bi moralo vrhovno sodišče dokončno odločiti, ne pa da se zadevo daje v ponovno odločanje.
FOTO: FB
FOTO: FB

Na odločitev vrhovnega sodišča odvetnik čaka že tri tedne, kar je po njegovem mnenju nedopustno. »Dogaja se to, da je sodišče čakalo vrhovno sodišče. Sodnica je potrebovala celih 10 dni, da je izdala sklep o uvedbi preiskave. Vmes se je podaljšal pripor,« je ogorčen Osim, ki Šiška primerja z nekdanjim premierjem Janezom Janšo, ki je moral zaradi primera Patria pred volitvami leta 2014 v zapor. »Šiško bo tako prikrajšan kot Janša,« je prepričan odvetnik, saj je Šiško napovedal kandidaturo za mariborskega župana. Če bo Šiško še v priporu, bo odvetnik zahteval, da ga »bodo vozili v lisicah na soočenja, pa četudi bodo pazniki zraven,« je napovedal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije