PRAZNIČNA MRZLICA

Odgovor na vprašanje, kdo bo tik pred prazniki lahko odprl svoja vrata

V štirih statističnih regijah so se razveselili novice o delnem sproščanju ukrepov.
Fotografija: Trgovci bodo lahko začeli prodajati tekstil in obutev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Trgovci bodo lahko začeli prodajati tekstil in obutev. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vlada je v nedeljo zvečer odločila, da se v torek začne postopno rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. S torkom se vsaj za en teden znova vzpostavlja javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, avtopralnice in kemične čistilnice.  Ukrepi veljajo od 15. decembra 2020 do vključno 23. decembra 2020. Še vedno veljata splošna omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.
 

Kaj bo drugače v štirih regijah?

Poleg tega je vlada odločila, da bodo tik pred božičnim tednom lahko nekatere dejavnosti znova odprle svoja vrata. A to ne velja na območju celotne Slovenije, temveč le v štirih statističnih regijah, kjer se je epidemiološka slika nekoliko izboljšala. Gorenjska, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska in Goriška regija so tiste, v katerih se bo delno sprostilo omejitev gibanja med občinami in je omejeno na območje celotne regije. Pogoj, da boste z jutrišnjim dnem lahko odšli z Vrhnike v Ljubljano ali iz Kranja na Bled, je, da boste imeli nameščeno in stalno aktivirano mobilno aplikacijo #OstaniZdrav.
 

Minister Gantar odgovarja na očitke: Namen je preprečiti delo na črno


Regije, v katerih bo z jutrišnjim dnem prišlo do sproščanja nekaterih ukrepov. FOTO: Gov.si
Regije, v katerih bo z jutrišnjim dnem prišlo do sproščanja nekaterih ukrepov. FOTO: Gov.si


In kaj vse bo dovoljeno v teh štirih statističnih regijah?

Prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Kaj to pomeni v praksi? To pomeni, da bodo lahko prodajalci, kot so Hofer, Lidl, Spar, Tuš, Mercator in drugi, na svoje prodajne police znova postavili oblačila in obutev, ki je do zdaj niso smeli prodajati. 

Svoja vrata odpirajo frizerji. FOTO: Blaž
Samec
Svoja vrata odpirajo frizerji. FOTO: Blaž Samec

Odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno; prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajaln z motornimi vozili. To pomeni, da bodo lahko svoje poslovalnice odprli tekstilni prodajalci, prodajalci športne opreme in avtosaloni.



Ob odprtju teh dejavnosti pa morajo biti upoštevana vsa navodila Nijz in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila ministrstva za zdravje. Ukrepi veljajo od 15. decembra 2020 do vključno 23. decembra 2020. Še vedno veljata splošna omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.
 

Minister opozarja, hitro lahko pride do spremembe


Minister za zdravje pa je ob novici o sproščanju nekaterih ukrepov sporočil, da lahko že kmalu pride do sprememb v posamezni regiji, saj dnevno spremljajo obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida 19. Sedemdnevno povprečje okužb je merilo, ki določa, v kateri regiji bo prišlo do zaostritve ali sproščanja. Kakšni bodo božič in novoletni prazniki, pa bo vlada odločala v četrtek, ko bodo imeli na mizi najnovejše epidemiološke podatke.
 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije