STANODAJALCI, POZOR!

Oddajate stanovanje? Furs napovedal poostren nadzor

Januarja bo finančna uprava pod drobnogled vzela stanodajalce.
Fotografija: Airbnb in Booking sta najbolj znani platformi za oddajanje stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik Delo
Odpri galerijo
Airbnb in Booking sta najbolj znani platformi za oddajanje stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik Delo

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) je na svoji spletni strani objavila opozorila za vse lastnike stanovanj, ki prek portalov Booking in Airbnb oddajajo stanovanja v turistične namene, da so zavezanci za davek na dodano vrednost (DDV). »Če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej. Poostrene nadzore bomo izvajali v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam.«

Če zavezanci svojih davčnih obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem ne bodo izpolnili oziroma bodo nadaljevali nezakonito oddajanje, bo proti njim finančna uprava uvedla postopek o prekršku, v zvezi s katerim bo lahko izrečena globa od 400 do 30.000 evrov. 

Kot posameznik lahko oddajate in oglašujete oddajanje prostih kapacitet v turistične namene le, če imate to dejavnost ustrezno registrirano. Šteje se, da fizična oseba, ki oddaja nepremičnine v turistični najem, opravlja delo na črno, če ni vpisana ali nima priglašenega dela, kakor to določa zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

V Fursu sicer ugotavljajo, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem delu se torej prostovoljno izpolnjevanje obveznosti izboljšuje. To pa žal ne velja za področje DDV. 

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije