ŠE PREURANJENO

Obvezno služenje vojaškega roka spet v Sloveniji? Tako odgovarja Šarec

Najprej je treba popolniti redno sestavo Slovenske vojske, pravi minister za obrambo.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik

O uvajanju obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji je po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca preuranjeno govoriti. Najprej je treba popolniti redno sestavo Slovenske vojske, je povedal po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju. Stanje na področju zaposlovanja se sicer izboljšuje, a še ni mogoče govoriti o trendu, je dejal.

Medtem ko so se nekatere evropske države v zadnjih letih odločile za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oziroma razmišljajo o tem, med drugim Hrvaška, pa Slovenija po besedah ministra Šarca »še ni tako daleč«. Kot enega od razlogov je navedel preureditev vojašnic, v katerih ni dovolj prostora za bivanje, prav tako pa niso izpolnjene nekatere druge zahteve za uvedbo tovrstnega naborništva.

Poteka razprava

Možnost popolnjevanja SV z obvezno rezervo in vojaki na obveznem služenju vojaškega roka vključujejo tudi nedavno predstavljeni dokumenti o novih obrambnih strategijah. Po Šarčevem mnenju je treba sprva zagotoviti dovolj kadra za profesionalno vojsko. Povedal je, da so lani prvič po letu 2010 zabeležili več kot 300 novih zaposlitev v vojski, kar je preseglo število odhodov v pokoj. Poleg tega je v pogodbeni rezervi že okoli 900 pripadnikov. Tako da ima SV ob upoštevanju pogodbene rezerve več kot 7100 vojakov, je dejal.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije