SLOVENSKA VOJSKA

Ponovno obvezno služenje vojaščine v Sloveniji? To pravijo predlogi vojaških strateških dokumentov ...

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec, meni da je o naborništvu še preuranjeno govoriti, a da želijo z obrambno strategijo sprožiti pogovor o tem
Fotografija: FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo

Predlogi vojaških strateških dokumentov, ki jih je ministrstvo za obrambo v četrtek dalo v javno razpravo, dopuščajo popolnjevanje in naraščanje mirnodobne stalne sestave Slovenske vojske (SV) z vojaki na obveznem služenju vojaškega roka in z obvezno rezervo. Središče delovanja ostaja Zahodni Balkan, a bo SV na voljo, kjer jo potrebuje zavezništvo.

Predlog obrambne strategije v ospredje zagotavljanja in krepitve obrambne sposobnosti postavlja človeka oz. vključenost celotnega prebivalstva države. Glede na to, da se mednarodne varnostne razmere zaostrujejo, dokument kot ključno za učinkovito delovanje vojske navaja dopolnjevanje kadrovskih virov.

Predlog vojaške strategije pa navaja, da SV izpolnjuje naloge z mirnodobno sestavo, v katero spadajo stalna sestava, vpoklicana rezerva in vojaki na prostovoljnem služenju vojaškega roka. Ob tem dopušča, da tudi v mirnodobni sestavi vojsko dopolnjujejo vojaki na obveznem služenju vojaškega roka. Vojaške kompetence zagotavlja stalna sestava, ki jih prenaša na preostale dele mirnodobne sestave.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je za portal Siol pred dvema tednoma napovedal, da je o naborništvu še preuranjeno govoriti, a da želijo z obrambno strategijo sprožiti pogovor o tem. »Rekel bi bolj o popolnjevanju kot naborništvu,« je dejal. »Na Švedskem, Norveškem, pa še kakšni državi poznajo različne oblike hibridnega popolnjevanja oboroženih sil,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije