KAJ MORATE VEDETI O KARANTENI

Nujno branje: karantenska pravila so se spremenila, a ne za vse

Ali novi odlok prekine že odrejeno karanteno in se lahko svobodno gibljete?
Fotografija: Tisti, ki jim je bila karantena odrejena pred veljavnostjo novega odloka, torej 18. februarja ali prej, morajo ostati v karanteni do datuma, ki jim je bil določen. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Tisti, ki jim je bila karantena odrejena pred veljavnostjo novega odloka, torej 18. februarja ali prej, morajo ostati v karanteni do datuma, ki jim je bil določen. FOTO: Shutterstock

Vlada je v včerajšnjem uradnem listu objavila odlok o prenehanju veljavnosti odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid 19 (še več drugih novosti najdete v članku Poklukar razkril, kakšno odločitev o ukrepih je sprejela vlada). Velja od danes, prinaša pa naslednjo novost: osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid 19, se ne bodo več napotovale v karanteno.

image_alt
Mateja Logar po vladni seji: Zatikanje in čakanje s sproščanjem je nepotrebno

Zelo pomemben pa je odgovor na naslednje vprašanje: če so mi na isti dan, kot je vlada sprejela odločitev, a še ni veljala (ali dan, dva prej), odredili karanteno, ali jo ta odlok prekine?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) odgovarja: »Osebam, ki so bile v karanteno napotene do vključno 18. 2. 2022, se karantena ne prekine in velja do izteka, ne glede na spremembo odloka.« Odslej osebe, ki so bile v visoko rizičnem stiku z osebo s potrjeno okužbo, ne bodo prejele klica oziroma obvestil epidemiološke službe NIJZ.

Če vas zanima, kako ravnati v primeru visoko rizičnega stika ali če ste pozitivni na novi koronavirus, sledite povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije