Novih 300 steklenic penine že v Savi (FOTO)

Letošnji potop penine v Savo tudi v znamenju poklona našim skakalnim asom. Mogočna reka povezuje več narodov, izvira pa v Zelencih v dolini pod Poncami.
Fotografija: Takole so letos v reko Savo v Radečah družno potopili novih 300 steklenic penine savus.
Odpri galerijo
Takole so letos v reko Savo v Radečah družno potopili novih 300 steklenic penine savus.

Tradicionalni potop penine na zorenje v reko Savo je letos potekal v znamenju pravljičnega števila sedem, saj je bil že sedmi po vrsti. Vsako leto organizatorja Občina Radeče in priznani enolog in peničar Zdravko Mastnak iz Sevnice ter poslanec državnega zbora, Radečan Matjaž Han, ki je bil pobudnik tega zdaj že tradicionalnega dogodka, v Radeče povabijo tudi eminentne goste. Letošnji potop je bil poseben zato, ker je bil v znamenju Planice, saj so se organizatorji vrnili h koreninam.

Ko so bile steklenice v Savi, so skupaj nazdravili.
Ko so bile steklenice v Savi, so skupaj nazdravili.
Reka Sava, najdaljša slovanska reka, ki teče tudi skozi Radeče, izvira namreč v dolini pod Poncami, v Zelencih, kjer naši orli uspehe pogosto proslavijo tudi s penino. Penino valvasor savus priznanega enologa Zdravka Mastnaka pridelajo iz sort chardonnay in laški rizling. Ker prav z njo pogosto nazdravljajo ob različnih protokolarnih dogodkih, pa tudi uspehih naših športnikov, so letos v Radeče povabili uspešnega menedžerja Primoža Ulago, nekdaj pa uspešnega smučarskega skakalca, ki je v 13 sezonah slavil devet zmag v svetovnem pokalu, v eni sezoni pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala dosegel tretje mesto, ter Zdenko Norčič, ženo prav tako nekdanjega uspešnega skakalnega asa Bogdana Norčiča, ki sta bila povabila zelo vesela. Oba sta pomagala v Savo potopiti novih 300 steklenic penine valvasor savus, kjer bo več mesecev zorela na konstantni temperaturi.

Predsednik Planinskega društva Radeče Jože Šušteršič in župan Tomaž Režun sta bila vesela geste Klape Skale in njihovega vodje Vlada Cverleta.
Predsednik Planinskega društva Radeče Jože Šušteršič in župan Tomaž Režun sta bila vesela geste Klape Skale in njihovega vodje Vlada Cverleta.
»Letos bomo pokusili 10 steklenic lanske polnitve, sicer pa te penine niso v prosti prodaji, temveč so namenjene izključno protokolarnim in poslovnim darilom. Zanimive so predvsem za tista podjetja, ki domujejo ob reki Savi, pa tudi izvajalce projektov, ki so kakor koli povezani z vodami,« pove enolog Zdravko Mastnak. Potop njegove penine je že prerasel v kulturno-družabni dogodek, ki v Radeče na obrežje Save vsako leto privabi ne le domačine, temveč tudi vidnejše predstavnike politike in gospodarstva. »Penina je vino, ki je sinonim za odličnost in potrebuje poseben ritual. Penine so povezane s številnimi zgodbami znanih in uspešnih ljudi, kar je pripomoglo k njihovi slavi in veljavi. Veseli smo, da je na svojevrsten način penina doma tudi v Radečah in tesno povezana z reko Savo,« je zbranim polaskala direktorica Kulturno-turističnega in rekreacijskega centra Radeče Duška Kalin. Vsako leto ima ta dogodek tudi dobrodelno noto. Letos so se fantje Klape Skala, ki so zaradi težav z ozvočenjem dokazali, da znajo ubrano zapeti tudi brez glasbene spremljave, torej a cappella, tako odločili, da se odpovedo honorarju in so 400 evrov namenili postavitvi plezalne stene v športni dvorani v Radečah. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije