REKA SAVA

Nova nevarnost na vidiku. Grozi »ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti«

Trepetajo, ker se bojijo, da bi se v Savo razlile fekalije iz kanalizacijske cevi.
Fotografija: Voda počasi pada. FOTO: Špela Kuralt/delo
Odpri galerijo
Voda počasi pada. FOTO: Špela Kuralt/delo

Deroča voda z naplavinami je poškodovala betonsko prevleko kanalizacijske cevi, pritrjene na most pri nekdanji Planiki v Kranju. Na občini opozarjajo, da je treba ukrepati takoj, saj bo v nasprotnem primeru celotnemu območju ob Savi grozila »ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti«.

Kot so danes sporočili iz Mestne občine Kranj, se pristojni bojijo večje poškodbe cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, saj bi to povzročilo razlitje fekalnih voda v Savo. »V tem primeru bi se bilo nemogoče izogniti ekološki katastrofi – ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini,« so opozorili.

Za mostom pri nekdanji Planiki se začne kanjon Zarica, ki je kot celotna Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena.»Vzdolž Save pa so številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje,« so izpostavili.

Kratkoročna sanacija obstoječe cevi po navedbah občine ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi ob naslednji ujmi znova grozila usodna poškodba, ki bi vodila v ekološko katastrofo.

Težko dosegljivo

Kranjska občina je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni motoriziran promet, bo ustrezno višji, zato bo ob deroči vodi, kot je nastala ob tokratni ujmi, težko dosegljiv.

»Vendar pa Mestna občina Kranj kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države za preprečevanje škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bomo izognili odtekanju fekalne vode iz cevi v Savo,« so zapisali na občini.

Kot je poudaril župan Matjaž Rakovec, je voda kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki prešla prvič v zgodovini. »Če pride do onesnaženja, to ne bo posledica samo za Kranj, ampak za celotno Slovenijo in naprej čez mejo. Podnebne spremembe so neizprosne, njihove posledice grozljive. Kako se bo izšlo pri planiškem mostu ob naslednji ujmi, lahko samo ugibamo. Zadeve se je treba lotiti takoj, vendar pa pri tem nujno potrebujemo pomoč države,« je dejal.

Gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bi namestili novo kanalizacijsko cev, že imajo, zato si po njegovih besedah želijo, da bi bil to eden prvih naslednjih projektov, ki se ga bodo lotili skupaj z državo.

Izredne razmere

Nedeljsko vremensko dogajanje je Kranju sicer večinoma prizaneslo, stanje na terenu pa se je zdaj umirilo. Prav tako se je ustavilo plazenje na območju Besnice, Pševega, Golnika in Javornika. Pristojne službe bodo začele sanirati škodo, so pojasnili na občini. Kranjski gasilci bodo zdaj pomagali v Škofji Loki.

Zaradi posledic naravne nesreče lahko prebivalci na obvodnih nižje ležečih predelih Kranja do preklica brezplačno parkirajo na parkiriščih Huje, Čebelica in Sejmišče. Občina je prav tako omogočila prednostno brezplačno dostavo in odvoz zabojnikov za kosovne odpadke po ujmi.

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije