PREKINITEV NOSEČNOSTI

Nosečnice pošiljajo na splav v Slovenijo. Cena: 5000 evrov

Na Hrvaškem splava po 24. tednu ne opravljajo več.
Fotografija: Nekateri hrvaški ginekologi svojim pacientkam odkrito povedo, naj gredo splavit v Slovenijo. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Nekateri hrvaški ginekologi svojim pacientkam odkrito povedo, naj gredo splavit v Slovenijo. FOTO: Blaž Samec, Delo

ZAGREB – Hrvaške nosečnice z okvaro ploda se pritožujejo, da se morajo po 24. tednu nosečnosti odpraviti v Slovenijo. Za postopke splava morajo plačati na tisoče evrov iz svojega žepa, danes razkriva index.hr. Na hrvaških forumih menda ne manjka vprašanj nosečnic, ki so se znašle v brezupnem položaju. »V 27. tednu nosečnosti sem in so mi diagnosticirali hude nepravilnosti na otročku. Pri nas ne morem nič storiti. Zdravniki mi pravijo, da lahko samo čakam, da otrok v maternici umre ali pa se rodi z napakami. /.../ Slišala sem, da v Ljubljani opravljajo postopek splava v katerem koli stadiju, če so za to utemeljeni razlogi. Kje v Ljubljani to opravijo, koliko bi to stalo in ali ima kdo kakšne izkušnje?«

Splav v pozni nosečnosti pomeni za nosečnico hud stres. FOTO: Tadej Regent, Delo
Splav v pozni nosečnosti pomeni za nosečnico hud stres. FOTO: Tadej Regent, Delo

Več hrvaških strokovnjakov in ginekologov je potrdilo, da zgoraj opisana izkušnja nosečnice ni plod domišljije. Potrdili so, da ženske hodijo v Slovenijo, ker jim na Hrvaškem splava ni uspelo opraviti pravočasno. Kljub temu da so nekatere izpolnjevale pogoje za splav, so jih tako dolgo pošiljali z enega pregleda na drugega, da je postalo po hrvaški zakonodaji prepozno za opravljanje splava. Tako se je neka nosečnica oglasila v zagrebški bolnišnici v 17. tednu nosečnosti, potem pa so ji preiskave vzele dodatna dva meseca. Na koncu ji je ginekolog dejal, da bi bilo najboljše postopek opraviti v Sloveniji. Hrvaški zakon namreč dovoljuje, da se splav opravi do 24. tedna nosečnosti, če ima plod nepravilnosti, oziroma do 10. tedna nosečnosti pri običajni nosečnosti oziroma zdravem plodu.

Utemeljenost splava po 10. tednu nosečnosti potrdi zdravniška komisija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Utemeljenost splava po 10. tednu nosečnosti potrdi zdravniška komisija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Hrvaški ginekolog Dubravko Lepušič je pojasnil, da v Sloveniji prekinitev nosečnosti opravijo do 28. tedna, zato hrvaške nosečnice po 24. tednu pošiljajo v k nam. Hrvatice po njegovem hodijo v Slovenijo tudi zaradi običajnega splava, ker je na Hrvaškem ta dovoljen do 10. tedna, v Sloveniji pa do 15. A kot je razbrati iz odgovorov naših strokovnjakov, se tudi pri nas splav po 10 tednih nosečnosti lahko opravi, le če obstaja za to medicinsko ali socialno utemeljen razlog.

Po nekaterih podatkih, ki jih imajo hrvaški ginekologi, postopki splava stanejo okrog 5000 evrov. Za mlade družine je to vsekakor velik strošek, zato se je na Hrvaškem pojavila pobuda, da bi zakonsko mejo podaljšali nad 24 tednov, a vse kaže, da s spremembo zakona do nadaljnjega ne bo nič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije