ANIN TEDEN 2023

Nihče ni ostal brez okusne župe (FOTO)

Šest zagrizenih ekip se je lotilo tradicionalne štajerske kisle juhe. Pestro dogajanje ob občinskem prazniku sv. Ane.
Fotografija: Zmagovalna ekipa z županom Martinom Breznikom in organizatorico Lili Uroševič FOTOGRAFIJE:  Oste Bakal 
Odpri galerijo
Zmagovalna ekipa z županom Martinom Breznikom in organizatorico Lili Uroševič FOTOGRAFIJE:  Oste Bakal 

Na Anin teden 2023, ki je poklon občinskemu prazniku, so pripravili tradicionalno, že 12. tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. Dogodek so tokrat prvič pripravili na vrtu BB Bara v Frolehu, udeležilo pa se ga je šest ekip, ki so kljubovale visokim temperaturam.

Članice ekipe Društva kmečkih žena in deklet sv. Ana so se tokrat najbolj izkazale.
Članice ekipe Društva kmečkih žena in deklet sv. Ana so se tokrat najbolj izkazale.

Tekmovalcev je bilo nekoliko manj, je pa bilo zelo veliko obiskovalcev, je zadovoljna glavna organizatorka Lili Uroševič. Ekipe so sestavljali glavni kuhar in en ali dva pomočnika, ki so v poltretji uri nad plinskim gorilnikom v kotličku ali loncu morali pripraviti okusno domačo specialiteto. Organizator je priskrbel osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moko, kislo smetano in kis), seveda pa so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Strokovna komisija, ki so jo letos sestavljali predsednica Petra Polanec ter članici Špela Močnik in Viktorija Mohorič, je imela kar zahtevno delo.

Tokrat so prvič tekmovali na novem prizorišču pri BB Baru.
Tokrat so prvič tekmovali na novem prizorišču pri BB Baru.

Pri ocenjevanju so upoštevali več kriterijev, kot so organizacija dela, obdelava živil, čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev, iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek, okus in videz jedi. Na koncu je komisija soglasno sklenila, da se je najbolje izkazala ženska ekipa, čeprav naj bi veljalo, da je kisla juha v domeni moških, ki se radi hvalisajo z recepturami. A najboljšo so pripravile članice ekipe Društva kmečkih žena in deklet sv. Ana, organizatorji pa so v velikem kotlu skuhali še veliko litrov župe, tako da nihče ni ostal brez nje.

Bile so različne, a vse zelo okusne.
Bile so različne, a vse zelo okusne.

Zmagovalke so torej Darinka Kapl, Lidija Majer, Ivanka Zemljič, druga je bila ekipa Medica (Urša Uroševič, Dominika Hančič, Ines Tratnjek), tretja Nasova (Marija Bratuša Koler, David Stamenkovič, Julijan Koler), preostale ekipe so zasedle četrto mesto. Prve tri ekipe so prejele pokale, vsi udeleženci pa tudi priznanja za sodelovanje in lepe praktične nagrade. Dogajanje je ves čas spremljala tudi glasba, tokrat je za zabavo poskrbel prekmurski Dolenjec – en mož ansambel Simon Cokan. Vsi se veselijo tudi prihodnjega Aninega tedna in tekmovanja prihodnje leto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije