UBOJ ŽIVALI

Ni za občutljive! V Sloveniji pojedel več živih netopirjev (VIDEO)

Znašel se je pod drobnogledom inšpekcije.
Fotografija: Pojedel je netopirja. Grozi mu triletna zaporna kazen. FOTO: Fotopub
Odpri galerijo
Pojedel je netopirja. Grozi mu triletna zaporna kazen. FOTO: Fotopub

Zadnje dni javnost razburja dogodek izpred državnega zbora (DZ), kjer je Rus Pjotr Davidčenko pojedel živega netopirja. Davidčenko se predstavlja kot umetnik, ki bo do konca septembra ustvarjal v ljubljanski galeriji Fotopub. Eden od njegovih prvih performansov v Ljubljani je bil ravno pred DZ.

Davidčenko pa netopirja ni pojedel prvič. Na spletu kroži še najmanj en posnetek, na katerem je pojedel živega netopirja, ki je dobil slab sloves po izbruhu koronavirusa domnevno na vuhanski tržnici.



Ker je netopir zaščitena žival, okoljska inšpekcija po pisanju 24ur že preverja kršitev uredbe, po kateri je prepovedano netopirje odvzemati iz narave in namerno ubijati. Davidčenka pa preverjajo tudi ljubljanski kriminalisti, ki ga sumijo kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi. Zagrožena kazen je zapor do treh let.



Zakaj je pojedel živega netopirja? Iz razstavnega prostora Fotopub so zapisali, da je netopir bolni simbol naše pandemije, pojesti živega netopirja pa pomeni »ustvariti in ubiti mitologijo naše svobode in zdravja v enem dejanju.« Umetnik ima na čelu vtisnjen tudi napis enega od farmacevtskih gigantov. Z idejo, da netopirji lahko pozdravijo covid 19, je prišel v Slovenijo, pred tem pa je v italijanskem mestu Trevi raziskoval potencialna naravna zdravila.

Ali bodo projektom predčasno končali, še ni znano, so pa za 18. september ustvarjalci napovedali dogodek z naslovom Večerja s povoženimi živalmi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije