KORONAVANDALIZEM

Neslana šala: oskrunili slovenske velikane v Gornji Radgoni

Maske za velikane radgonskega območja ...
Fotografija: Maske na Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Maske na Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.

Žalostno je v teh zimskih dneh spremljati kako pogosto se nepridipravi, večinoma objestneži in vandali, spravljajo na tujo, večinoma družbeno lastnino, in uničujejo razne dobrine. In potem, ko so v pomurski regiji v minulih dneh, poleg uničevanja grobov na beltinskem pokopališču, različni »umetniki« uničevali skate park v Turnišču, ter Zdravstveni center na Tišini, se je neznani »heroj« v sobota, 9. januar 2021, popoldne, spravil na velikane z območja Gornje Radgone. V Aleji velikih, kjer so kipi desetih bolj ali manj znanih Radgončanov, je neznanec namreč trem izmed njih (Trstenjaku, ki je bil rojen pred natanko 115 leti, Kremplu in Maistru), čez nos in usta, nataknil zaščitno masko. Kot, da bi oni bili krivi, da mi, tudi zaradi lastnih napak, moramo uporabljati maske. Res je sicer, da v tem primeru ni šlo za uničevanje, in bolj kot ne gre za neslano šalo, tudi radgonski dogodek nekoliko diši po vandalizmu in celo skrunitvi spomenikov.

»Kot vsak dan sem tudi tokrat bil na sprehod ob Muri in nato standardno mimo Aleje velikih proti domu. Tako sem naletel na to nečedno početje. Ne vem, kakšno sporočilo je hotel povedati neznani storilec? Vsaj maske so bile nove. Seveda sem jih odstranil s treh doprsnih kipov«, nam je povedal Dušan Zagorc, mimogrede tudi idejno oče omenjene aleje velikih.

Dušan Zagorc. FOTO: O. B.
Dušan Zagorc. FOTO: O. B.
Kakorkoli že, območje Gornje Radgone je Sloveniji in svetu dalo veliko številno znanih in priznanih ljudi različnih generacij in profilov, ki so s seboj v svet odnesli tudi ime Gornje Radgone. In v želji, da bi se jim vsaj malo oddolžili že od leta 2006 v Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni, pri cerkvi Svetega Petra in spominskem obeležju »Nikoli več« postavljajo doprsne kipe zaslužnim ljudem, in sicer po so vrsti spomenike dobili: akademik dr. Anton Trstenjak, filozofski antropolog, psiholog in teolog - avtor kipar Mirko Bratuša, odkrit 29. 9. 2006.

Maske na Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.
Maske na Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.
Drugi in tretji kip sta bila sočasno odkrita dne 16. 12. 2007. Drugi kip: Peter Dajnko, jezikoslovec in nabožni pisatelj - kipar: Lujo Vodopivec. Tretji kip: Anton Krempl, narodni buditelj, cerkveni pisec in zgodovinar - kipar: Mirsad Begić.

Četrti kip: Manko Golar, pesnik, pisatelj - kipar: Drago Tršar – odkritje 17. 10. 2008.

Peti kip: Jože Veršič, izdelovalec protetičnih pripomočkov - kipar: Matjaž Počivavšek, odkritje 16. 6. 2009.

Šesti kip: Franc Simonič, bibliograf - kipar: Mirsad Begić, odkritje 2. 10. 2009.

Sedmi kip: Janko Šlebinger, bibliograf in literarni zgodovinar - kipar: Metod Ferlinc, odkritje 21. 6. 2010.

Osmi kip: Franc Veber, filozof - kipar: Jakov Brdar, odkritje 30. 10. 2010.

Deveti kip: Johannes a Quila Derakespurga, slikar – kipar: Mirko Bratuša, odkritje: 1. 10. 2012.

Deseti kip: general Rudolf Maister (rojen 1874, umrl 1924), borec za severno mejo, poveljnika Maribora, ob 100 – letnici bojev za severno mejo – kipar: Mirko Bratuša, kip odkrit: 23. 11. 2018.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije