ODPOKLIC

(Ne)varna hrana: zaradi pesticidov odpoklic hrvaških mandarin, argentinske soje in grških jagod

Kupce, ki so živilo kupili, uprava poziva, naj izdelka ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Cattosus Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Cattosus Getty Images/istockphoto

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaradi prisotnosti pesticida klorpirifos odpoklicala mandarine iz Hrvaške, zaradi presežene vrednosti pesticida klotianidin sojo iz Argentine, zaradi presežene vrednosti pesticida propamokarb pa še zamrznjene jagode iz Grčije.

Kot so sporočili iz uprave, so bile mandarine v prometu v poslovalnicah izvajalca dejavnosti Polavi logistika iz Nove Gorice od 26. oktobra do 30. oktobra. Potrošniki, ki so kupili mandarine in jih še hranijo doma, naj jih vrnejo na mesto nakupa, so zapisali na upravi.

V okviru uradnega nadzora v notranjem prometu je uprava v vzorcu soje iz Argentine, ki jo je izvajalec dejavnosti Plodovi prodajal na ljubljanski Tržnici BTC, ugotovila preseženo vrednost pesticida klotianidin. Izdelek je uporaben do 31. decembra 2023, potrošniki, ki proizvod še hranijo doma, ga lahko vrnejo na mesto nakupa.

V zamrznjenih jagodah s poreklom iz Grčije, ki jih distribuirajo Ljubljanske mlekarne, pa je uprava ugotovila preseženo vrednost pesticida propamokarb. Gre za 2,5-kilogramsko pakiranje z datumom proizvodnje 11. oktober 2023 in rokom uporabe 11. oktober 2025. Kupce, ki so živilo kupili, uprava poziva, naj izdelka ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije