MARATON

Najmlajše je bodril tudi olimpijec

Z Lumpi tekom se je v soboto uradno začel ljubljanski maraton. Na preizkušnjo se je prijavilo več kot 1700 tekaških nadobudnežev.
Fotografija: Otroci so imeli priložnost spoznati Foksija, maskoto prihodnjih olimpijskih iger. FOTOGRAFIJE: Roman Šipić
Odpri galerijo
Otroci so imeli priložnost spoznati Foksija, maskoto prihodnjih olimpijskih iger. FOTOGRAFIJE: Roman Šipić

LJUBLJANA – Obudimo spomin: Lumpi tek, otroška tekaška preizkušnja maratona, je nastal že leta 2003, in sicer na pobudo Mercatorja, dolgoletnega pokrovitelja Ljubljanskega maratona, in je tudi letos potekal na 200 metrov dolgi progi v središču Ljubljane. Start že 16. Lumpi teka je bil namreč pri knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti.
Mitja Petkovšek je po koncu delil avtograme in se fotografiral.
Mitja Petkovšek je po koncu delil avtograme in se fotografiral.

Otroci so tekli po Slovenski cesti in zavili levo v ciljno ravnino na Kongresnem trgu, tam pa je prav vsak mladi tekač, ki je pretekel cilj, prejel posebno Lumpi medaljo.
To je bila že tradicionalno prva tekaška preizkušnja ljubljanskega maratona. Organizatorji so za tokratni Lumpi tek prejeli več kot 1700 prijav, in tudi to pot je Slovensko cesto preplavilo morje otrok in staršev, ki so jih reditelji ob dolgi progi potem usmerjali na vnaprej določena mesta posameznih tekaških kategorij.
Slovensko cesto je preplavilo morje otrok in staršev.
Slovensko cesto je preplavilo morje otrok in staršev.

Na start so se že tretje leto zapored kot prvi odpravili otroci iz vrtcev zunaj Ljubljane, za katere je izlet na tek organiziral Mercator. Ti so po junijskih pripravah na tek, ki so potekale v okviru projekta Lumpi tekovadba, prišli v Ljubljano iz Brestanice in Celja, že drugič so se jim pridružili varovanci Vrtca Hodoš. Nadobudneže in njihove starše so do starta pospremili tekaški trener Urban Praprotnik, ki je vodil tekaške priprave, pevka Alenka Kolman, olimpijec Mitja Petkovšek in različne maskote. Ob 10.45 se je iz zvočnikov zaslišalo »Tri, dva, ena!« in mladi tekači so skupaj s Petkovškom stekli v smeri cilja, večina v spremstvu staršev in starejših sorojencev.


Sledil je tek otrok v spremstvu staršev, in takrat se je na startu oglasil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prišel spodbujat mlade tekačice in tekače. Na prvi pogled je bila to najštevilnejša tekmovalna skupina na Lumpi teku. Za njimi so se zvrstili cicibančki, rojeni leta 2015 in mlajši, ki so se na progo podali sami, za njimi pa so tekli starši. Ko so dečki pritekli na cilj, so sledile deklice iste starostne skupine. Tretji start je bil rezerviran za 4-letne fantke, sledile so 4-letne deklice. Lumpi tek sta zaokrožila starta 5-letnih fantov in deklic.

Za nagrado ob uspešno pretečenem teku otroci niso dobili samo kolajne Lumpi teka, ampak tudi zabavo v Mercatorjevem šotoru. Tam jih je zabavala plesna animacija z Alenko Kolman, razveselili so se pokušine omamno dišečih palačink, najbolj pa jih je navdušil obisk olimpijca Mitje Petkovška, ki je z njimi, kot rečeno, tudi tekel in jim pokazal nekaj prvin gimnastike.


Pa še to: po Lumpi teku so na start prišli še učenci in učenke s posebnimi potrebami, se preizkusili na 600-metrskem promocijskem teku ter znova dokazali, da lahko marsikatero oviro v življenju premagamo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije