DEAKTIVACIJA BOMBE

Najdeno bombo v Mariboru uspešno onesposobili: ljudje so se lahko vrnili v svoje domove

Sirena je malo pred 11. uro naznanila konec nevarnosti, zato se lahko ljudje, ki so se zjutraj morali umakniti, vrnejo na svoje domove.
Fotografija: FOTO: Mestna Občina Maribor
Odpri galerijo
FOTO: Mestna Občina Maribor

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so danes uspešno onesposobili najdeno bombo na gradbišču v mariborski četrti Tezno. Sirena je malo pred 11. uro naznanila konec nevarnosti, zato se lahko ljudje, ki so se zjutraj morali umakniti, vrnejo na svoje domove.

250 kilogramov težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli delavci med opravljanjem gradbenih del ob industrijskem objektu na ulici Ledina v industrijskem predelu Tezna.

Evakuirali ljudi z območja do 400 metrov od bombe

Oblasti so iz previdnosti odredile evakuacijo območja do 400 metrov od najdišča bombe, v pasu od 400 do 600 metrov pa ni bilo dovoljeno zadrževanje na prostem, ceste so bile zaprte.

Začetek in konec postopka deaktivacije bombe je naznanila sirena. Sirena za preklic je bila tudi znak, da je bila akcija uspešna in da ni več omejitev gibanja na območju.

V današnji akciji je sodelovalo več kot 150 oseb. Ob pripadnikih državne enote NUS so to med drugim še gasilci, pripadniki civilne zaščite, policisti, redarji in delavci javnih podjetij.

Maribor je bil v drugi svetovni vojni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb iz tega obdobja razmeroma velika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije