NABAVA ZAŠČITNE OPREME

Na račun odgovornih za nabavo mask letijo hude obtožbe

Ivan Gale je spregovoril o pritiskih pri nabavi opreme, minister Počivalšek je popoldne obtožbe še enkrat zanikal.
Fotografija: Ivan Gale. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Ivan Gale. FOTO: RTV Slovenija

V nocojšnji oddaji Tarča so poročali, da so se med nabavo zaščitnih mask in druge zaščitne opreme izvrševali pritiski na zavod za blagovne rezerve. Neposredno z ministrstva za gospodarstvo naj bi na zavod prihajala navodila, naj določenim ponudnikom za zaščitno opremo nakažejo 100-odstotni avans, ali pa naj z določenimi podjetji sklenejo posel z zaščitnimi maskami. Naročila je izdajal zavod za blagovne rezerve, soglasja pa so izdajali uslužbenci MGRT.

»Želel sem, da se ta praksa (spornega sklepanja pogodb, op. p.) enkrat preseka. Kar se tiče samega projekta nabave, mi smo bili zelo neprijetno presenečeni, ko so si izbrali, da smo mi tisti najbolj kompetentni v državi. Z medicinsko opremo nimamo nobenih izkušenj. Vse se ureja prek uprave za zaščito in reševanje, mi samo izpeljemo ta posel,« je dejal Ivan Gale iz Zavoda RS za blagovne rezerve, ki je dejal tudi, da so se nad njim izvajali številni pritiski.

Zdravko Počivalšek je sicer sodelovanje v oddaji menda odpovedal, se pa je že popoldne odzval na obtožbe pri domnevno spornih nabavah mask. Na facebooku je zapisal, da se je »zgodba, ki je dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režiran in politično motiviran lov na še eno glavo«. Dejstva, podatki in objektivne okoliščine po njegovih besedah izginjajo v luči interesa, da se razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenijo v politično predstavo.

Več o odzivu ministra lahko preberete na tej povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije