MEDSOSEDSKI ODNOSI

Na Hrvaškem odmevajo Janševe besede

Janša, ki je v Bruslju zastopal tudi Hrvaško, se je odzval na kritiko milijarderja Sorosa.
Fotografija: Janez Janša na vrhu EU v Bruslju. FOTO: John Thys, Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša na vrhu EU v Bruslju. FOTO: John Thys, Reuters

Voditelji 27 članic EU so v petek po maratonskem 20-urnem vrhu dosegli dogovor o 1824 milijard evrov vrednem finančnem paketu, katerega sprejetje je ogrožala blokada Poljske in Madžarske zaradi vezave finančne pomoči na vladavino prava. Delčke tega, kako je potekal zaključek pogajanj, je na twitterju objavil slovenski premier Janez Janša, ki je v Bruslju zastopal tudi Hrvaško, potem ko ga je za to prosil njegov hrvaški kolega Andrej Plenković, ki še ni okreval zaradi okužbe z novim koronavirusom.
 
Preberite tudi:

Janša v šestih tvitih odkril zakulisno dogajanje



Kmalu po sprejetju pa se je oglasil madžarsko-ameriški milijarder George Soros, ki je bil zelo kritičen. »Madžarska in Poljska nesramno ogrožata temeljne vrednote EU. Kompromis, ki ga je unija dosegla s tema dvema državama, odseva napačno prepričanje, da si lahko to grožnjo preprosto odmislimo.« Soros ima pod palcem okoli 8,6 milijarde ameriških dolarjev (približno 7,1 milijarde evrov) in je veliki nasprotnik madžarskega premierja Viktorja Orbana.

»Prosim, pustite EU in Evropo pri miru. Vaš umazani denar za t. i. nevladne organizacije je najmočnejši generator konfliktov na kontinentu, uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En brexit je bil dovolj. EU potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Merklova je odlično opravila svoje delo,« pa se je na Sorosev zapis odzval Janša.



Ker je Janša v Bruslju zastopal tudi Hrvate in njihove interese, je Jutarnji list od urada hrvaškega premierja in predsednika zaprosil za komentar Janševega odgovora Sorosu. Iz Pantovčaka, predsedniške palače, so sporočili, da nimajo komentarja, iz Plenkovićevega urada pa, da stališče Janše nima nobene zveze z dejstvom, da je predstavljal Hrvaško na vrhu EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije