USKLAJEVANJA

Mu bo uspelo sestaviti koalicijo?

Šarec nadaljuje pogajanja. 
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed

LJUBLJANA – Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in Desusa bodo tudi danes nadaljevali pogovore o koalicijski pogodbi. Po napovedih predsednika SD Dejana Židana bodo po torkovem pregledu pričakovanj NSi danes na vrsti programski predlogi SD in drugih. Kadrovska vprašanja pa bodo po trditvah predsednika LMŠ Marjana Šarca prišla na vrsto, ko bodo uskladili vsebino.

Vsebinska usklajevanja med omenjenimi strankami sicer tečejo od petka, v več strankah pa so torkovo srečanje predsednikov šesterice strank označili za korak naprej. Nekaj programskih razlik med njimi naj bi bilo na področju zdravstva, ki ga v strankah potencialne koalicije postavljajo na prvo mesto, pa tudi na področju sodstva in gospodarstva, še težje pa naj bi bilo uskladiti poglede na davčno ureditev.

Šarec sicer o vsebinskih razhajanjih ni želel govoriti, saj da pogovorov še niso končali. Pojasnil je, da bodo resorji znotraj vlade ostali, kot so zdaj, dodali bodo le ministrstvo za digitalno družbo. Obenem sicer v vseh strankah zatrjujejo, da se razdelitve resorjev in kadrovskih vprašanj še niso lotili.

Omenja se tudi možnost, da bi si nova koalicija, ki v teh dneh snuje projektno koalicijsko pogodbo, sprva zadala naloge le za prvi dve leti.

Medtem ko so v nekaterih strankah precej optimistični in verjamejo, da bodo lahko na posvetu poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju v petek sporočili, da imajo zadostno podporo v državnem zboru, Šarec poudarja, da bo zaveza o koaliciji dana, ko bodo šteli glasovnice in jih bo 46 ali več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije