MNZ bi od NIJZ osebne podatke okuženih oseb

Notranje ministrstvo predlaga izmenjavo osebnih podatkov med inštitutom za javno zdravje in policijo.
Fotografija: Policija nadzoruje ulice in opozarja ljudi, če kršijo uredbo o prepovedi zbiranja ter gibanja na javnih površinah. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Policija nadzoruje ulice in opozarja ljudi, če kršijo uredbo o prepovedi zbiranja ter gibanja na javnih površinah. FOTO: PU Novo mesto

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) bi osebne podatke državljanov po predlogu ministrstva za notranje zadeve delil s policijo, je razvidno iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh vlade. Policiji bi bili med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo.

Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz prvega odstavka 103. člena protikoronskega zakona, so zapisali na ministrstvu. To sta med drugim pooblastili za iskanje oseb in začasno omejevanje njihovega gibanja.


Osebno ime in EMŠO

Policija bi lahko po predlogu sklepa pridobila osebno ime, EMŠO oziroma za tujega državljana številko, vrsto in državo izdajateljico osebnega dokumenta, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča, podatke o osebnem zdravniku, podatke o odločbi, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena, podatke o vrsti in trajanju osamitve ali karantene ter podatke o omejitvah za te osebe.

Osebni podatki, ki spadajo med posebne vrste osebnih podatkov, bi morali biti posebej označeni, odgovor upravljavca oziroma Nijz pa bi moral biti zavarovan tako, da je nepooblaščenim osebam onemogočen dostop do teh podatkov. Izmenjava osebnih podatkov bi se opravila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
 

Preberite še:

IZ MINUTE V MINUTO: Gantar o poletnih počitnicah: Slovenija dovolj velika, MNZ za izmenjavo osebnih podatkov 
Vlada načrtuje širše testiranje: trkali bodo na vrata in jemali brise

Nijz bi v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, evidentiral čas, namen in obseg posredovanih osebnih podatkov z namenom, da se za vsako posredovanje osebnih podatkov zagotovi možnost poznejšega ugotavljanja, kateri osebni podatki so bili posredovani, komu, kdaj in na kakšni pravni podlagi ter za kakšen namen (revizijska sled).


Nadzor nad vpogledi v podatke

Nijz bi vodil tudi evidenco dejavnosti obdelave. Policija bi evidentirala, kdo, kdaj in za kakšen namen je vpogledal v pridobljene osebne podatke ter komu so bili podatki razkriti oziroma posredovani.

Policija bi lahko po predlogu zahtevke za pridobitev podatkov Nijz pošiljala 24 ur na dan in vse dni v tednu. Nijz bi podatke policiji posredoval takoj, najpozneje pa v dveh urah od prejete zahteve.

O pridobivanju osebnih podatkov državljanov se že nekaj časa razpravlja v okviru razprave o mobilni aplikaciji, ki naj bi posameznike na podlagi njihove lokacije obveščala o tem, ali so bili v stiku z okuženo osebo.

Inštitut za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani je v torek opozoril, da je uporaba mobilnih aplikacij za nadzor gibanja prebivalstva lahko problematična z vidika zasebnosti, posredno pa lahko vpliva še na celo vrsto drugih pravic in pomembno sooblikuje bodoče življenje v družbi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije