IZPLAČALI DODATKE

Mnogi Slovenci so se razveselili nakazila: višje je kot običajno

Decembrskim pokojninam so dodali še 1,8 odstotka nadomestila.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Thomas Hodel Reuters Pictures
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Thomas Hodel Reuters Pictures

Decembrske pokojnine so nakazane že danes, ne pa šele v petek, ki bo zadnji delovni dan v mesecu, ko je običajno čas za izplačilo pokojnin. Tokratne pokojnine so tako kot novembrske višje od oktobrskih za 1,8 odstotka. Vlada želi upokojencem s tem pomagati, da bodo lažje premostili čas do januarja, ko bodo izplačani že delno usklajeni zneski.

Do dodatnega zneska so upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Dodatno so prejeli 1,8 odstotka nadomestila, izplačanega za oktober.

Tistim, ki so oktobra dobili pokojnino denimo v višini 700 evrov, je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) danes nakazal znesek, ki je višji za 12,6 evra in znaša 712,6 evra.

Finančne posledice višjih pokojnin v novembru in decembru skupaj po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znašajo okvirno 20 milijonov evrov.

Danes izplačani dodatni znesek je za upokojence in invalide že drugo izplačilo v tem mesecu, s katerim jim vlada želi pomagati v času draginje in inflacije, saj so 20. decembra dobili tudi zimski letni dodatek.

Januarske pokojnine in invalidska nadomestila pa bodo v skladu s proračunskimi dokumenti že delno usklajena, in sicer v višini 8,2 odstotka. Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december, pri čemer pa se ne bo upošteval povečani del, ki je bil izplačan danes.

Februarja bo sledila redna uskladitev v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom, pri čemer bo upoštevana delna uskladitev v januarju. Pri redni uskladitvi v februarju bo izveden tudi poračun za januar.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih Zpiza 639.093. Od tega je prejemnikov starostnih pokojnin 484.492.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije