13.000

Ste upravičeni do brezplačnega prenosnika? Ministrica obljubila, da bodo razdeljeni še to pomlad

Vlada je sprejela podlago za razdelitev 13.000 računalnikov.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je sprejela predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se bo določila podlaga za razdelitev 13.000 računalnikov, ki jih je pred meseci kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh.

Razdeljeni naj bi bili še to pomlad

Spremembe zakona bodo zagotovile bolj učinkovito delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme ranljivim skupinam prebivalstva, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala Stojmenova Duhova. Gre za manjše spremembe zakona, in sicer se podrobneje določa skupine upravičencev, ki so v okviru vsakokratnega javnega poziva upravičeni do izposoje računalniške opreme.

Prenosni računalniki, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo objavilo javni poziv julija lani, zdaj pa so že nekaj mesecev shranjeni v skladišču, bodo po njenih besedah razdeljeni še to pomlad. »Ker vlada želi, da bi najbolj ranljive skupine prebivalstva računalniško opremo prejele v najkrajšem možnem času, predlog zakona za letos določa upravičence neposredno z zakonom,« je povedala.

Pomembno se ji zdi, da bodo imeli dostop do računalniške opreme predvsem otroci iz revnejših družin. Predlog novele zato kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred.

Upravičencev okoli 30.000

Ocenila je, da je upravičencev okoli 30.000. Razdeljevanje prenosnikov bo potekalo po sistemu kdor prvi pride, prvi melje, je navedla in dodala, da bodo nanje namestili odprtokodni operacijski sistem ter antivirusni program, kar bo stalo približno 25 evrov na kos.

Po oceni opozicije je Stojmenova Duhova pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov ravnala nevestno, neodgovorno in netransparentno. V SDS so zato prejšnji teden zoper njo vložili interpelacijo, v kateri ji očitajo sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter negospodarno in nesmotrno upravljanje javnih sredstev pri tem nakupu. Interpelacijo podpirajo tudi v NSi.

Stojmenova Duhova vse očitke zavrača, očitke o nesmotrnem nakupu računalnikov je v ponedeljek na redni januarski seji DZ zavrnil tudi premier Robert Golob.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije