Martinovo bo razglasila za državni praznik

Nova vinska kraljica Slovenije je Ana Pavlin z Otočca. Na dvoru se bo letos pilo frankinjo plus.
Fotografija: Ana Pavlin z Otočca je postala 24. vinska kraljica. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Ana Pavlin z Otočca je postala 24. vinska kraljica. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Minuli konec tedna je bilo na slovenskem vinskem dvoru zelo živahno, saj je prestol zapustila 23. vinska kraljica Slovenije (VKS) Meta Frangež iz Gornje Radgone, nasledila pa jo je Ana Pavlin z Otočca. Na gala predstavi v hotelu Radin v Radencih sta jo okronala Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Nova vladarica je za vino vinske kraljice izbrala frankinjo plus, letnik 2017, iz hiše Martinčič.
 

Zlato priznanje tudi za njen kruh


Triindvajsetletna Ana Pavlin prihaja iz vinorodne dežele Posavje, na ekonomski fakulteti v Ljubljani pa obiskuje drugi letnik magisterija na smeri turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, kletarjenju ter sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji. Doma imajo nekaj manj kot 4000 trt. Pridelujejo zeleni silvanec, laški rizling, modro frankinjo, dišeči traminec, portugalko, žametovko in ekološko sorto regent. Seveda imajo svoj cviček, ki je za to območje značilno vino.
Za vino vinske kraljice je izbrala frankinjo plus, letnik 2017, iz hiše Martinčič.
Za vino vinske kraljice je izbrala frankinjo plus, letnik 2017, iz hiše Martinčič.

Da se na tega Ana zares spozna, pa tudi kulinariko, dokazujeta zlato priznanje na Tednu cvička za vino dišeči traminec ter zlato priznanje na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi za ajdov kruh z orehi.
Ministrica Pivčeva je v svojem slavnostnem govoru poudarila pomen delovanja vinske kraljice na področju promocije Slovenije, njenih vin, kulture pitja in družabnih ljudi. Spomnila je tudi na vlogo države in aktivnosti v sektorju vina, posebej pa omenila lansko ustanovitev Sveta za vinogradništvo in vinarstvo, ki je najvišje strokovno posvetovalno telo ministrice. Svet je že začel razpravo, na podlagi katere bo MKGP skupaj s člani določil usmeritve za pripravo strategije slovenskega vinogradništva in vinarstva.
Okronala sta jo kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.
Okronala sta jo kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Enako kot prvi govorec, gostitelj Janez Erjavec, ki je pozdravil navzoče na kronanju, se je tudi ministrica zahvalila 23. vinski kraljici Meti Frangež za opravljeno delo v preteklem letu, ko je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. Novi vinski kraljici je čestitala in ji zaželela veliko uspešnega dela, ko bo ozaveščala najširšo javnost o pomembnosti področja vina in vinogradništva.

»Veseli me, da tudi nova vinska kraljica vidi priložnosti za večjo promocijo slovenskih vin v projektu Slovenija – evropska gastronomska regija 2021, pri katerem so zagotovo nepogrešljiv del vrhunske slovenske kulinarike,« je dejala.
 

Dobila ključe kraljevskega avta


Ano Pavlin je novembra lani izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta VKS, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Letos bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Po kronanju, svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin je prvi čestital predstavnik generalnega pokrovitelja – Deželne banke Slovenije – Mihael Janžekovič, pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh – Ford Dušan Rajh pa ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila ford ecosport 1.0, 125 KM, ecoboost titanium.


Uradno kraljevsko vino, torej frankinjo plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina. Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. VKS 2020 ponosno čestital tudi Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto.

Zbrane sta nagovorila še Cvetko Zupančič, predsednik KGZ Slovenije, in Vesna Maučec, direktorica hotelov Zdravilišče Radenci, Sava Turizem, d. d. V imenu dosedanjih vinskih kraljic ji je čestitala 21. kraljica Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017, medse pa so jo sprejeli tudi v društvu vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, katerega člani so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva Jože Kocjan.
 

Martinovo bo državni praznik!


Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega, prireditev pa je povezoval Stane Kocutar, znani novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.


»Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija«, je poudarila kraljica Ana. »Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bi Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije bi teden ali dva okoli Martinovega prirejali različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko je manj turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves,« je še obljubila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije