ODLOČITEV ŽUPANA ŠOKIRALA

Leljak odprl novo fronto: poglejte, kdo je spodrinil nogometaše (FOTO)

Župan Radencev uničil še en športni objekt, bentijo občani. Kjer je bilo 50 let igrišče za mali nogomet, bo odslej javni vrt.
Fotografija: Župan Leljak je odprl novo fronto, tokrat so na drugi strani rekreativci. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Župan Leljak je odprl novo fronto, tokrat so na drugi strani rekreativci. FOTO: Oste Bakal

V zdraviliško-turistični in kmetijski Občini Radenci, ki jo že v drugem mandatu vodi razvpiti župan Roman Leljak, ne gre brez zapletov. Najnovejši spor je nastal, ko se je Leljak odločil, da v središču Radencev, kjer je pol stoletja stalo igrišče za mali nogomet, uredi javni vrt z 200 visokimi gredami.

Odločitev ni šokirala le športnikov, nogometašev iz KMN Radenska, ki so si igrišče leta 1973 s prostovoljnim delom zgradili sami, temveč tudi opozicijo iz skupine Enotni za Občino Radenci, ki Leljaku očita, da je uničil že tri športne objekte. Gre za igralno površino okrog nekdanjega zunanjega kopališča v radenskem parku, košarkarsko-odbojkarsko igrišče pri OŠ Radenci, kjer je zdaj parkirišče, in nogometno v Kidričevem naselju. Občane župan sicer poziva, naj sami uredijo nadomestno igrišče pri tovarni fekalij, ob čistilni napravi. V civilni iniciativi Enotni za Občino Radenci so ogorčeni, pridružili so se jim tudi nekdanji in zdajšnji nogometaši najstarejšega domačega malonogometnega kluba KMN Radenska, ki letos praznuje pol stoletja uspešnega delovanja.

Prostor so namenili oskrbi socialno ogroženih in mladih družin. FOTO: Občina Radenci
Prostor so namenili oskrbi socialno ogroženih in mladih družin. FOTO: Občina Radenci

Klub je sprva deloval v sklopu TVD Partizan Radenci, zdaj je pod Športnim društvom Radenci. Igrišče za mali nogomet na travi so leta 1973 uredili sami. Ustanovitelj kluba je bil Franc Gornjec, včlanjenih je bilo tudi že več kot sto igralcev, klub pa je bil večkratni prvak Občinske in medobčinske lige Gornja Radgona, prvak lige ob Muri, organiziral je nekaj odmevnih turnirjev, na katerih so sodelovali tudi igralci prve slovenske nogometne lige in državne reprezentance. Ekipa skrbi za podmladek, zvesta spremljevalca skozi vsa obdobja, brez katerih verjetno ne bi mogli delovati, sta Radenska, d. d., Radenci in Športno društvo Radenci. »Že 1974. je klub prvič nastopil v ligi in tako je vseskozi. Takrat so igrišče delali naši predniki na občinskem zemljišču in do zdaj ni bilo težav. Ves čas smo ga vzdrževali z lastnimi sredstvi, ne da bi obremenjevali občinski proračun. Župan nam nagaja zato, ker se mu ne želimo podrejati,« poudarjajo v KMN Radenska, kjer dodajajo, da na novem igrišču, tudi če bo urejeno pri čistilni napravi, vsaj leto dni ne bo mogoče igrati.

Grede so del projekta Eko Kul. FOTO: Občina Radenci
Grede so del projekta Eko Kul. FOTO: Občina Radenci

Za gredo pokličite župana

A župan Leljak je pojasnil, da nogometaši nikoli niso imeli urejenega statusa v povezavi z igriščem. »Površina nikoli ni bila registrirano igrišče oziroma ni bilo urejene pogodbe z lastniki zemljišča,« poudarja Leljak. Občina pri urejanju vrtov sodeluje v projektu Eko Kul s sedmimi partnerji: »Vzpostavili bomo ekološke urbane vrtove, ki hkrati obravnavajo ekonomske, okoljske, kulturne in socialne izzive lokalnega prebivalstva, saj poleg samooskrbe ponujajo tudi prostor za druženje in interakcijo, menjave izkušenj, znanj, pridelkov in semen. So mesta učenja, hkrati pa uporabnike ponovno povežejo z neposrednim izkustvom zadovoljevanja potreb. V ta namen bodo sodelujoči partnerji postavili visoke grede na območju LAS Goričko in LAS Prlekija.«

Ob novi čistilni napravi že urejajo novo igrišče, a nogometaši trdijo, da letos še ne bo uporabno. FOTO: Občina Radenci
Ob novi čistilni napravi že urejajo novo igrišče, a nogometaši trdijo, da letos še ne bo uporabno. FOTO: Občina Radenci

Župan dodaja, da je ekološki vrt pri strnjenem blokovskem naselju namenjen predvsem oskrbi mladih in socialno ogroženih družin. Poleg tega je zgledni večplastni primer skupnostnega prostora in podpira pridelavo in predelavo ekološko certificirane hrane, z vključevanjem ranljivih skupin, oskrbovanjem lokalnih javnih ustanov, hrambo avtohtonih semen, prenosom znanja med generacijami in možnostjo najema vrta: »V Radencih bomo postavili 200 visokih gred, velikosti 200 x 100 cm, višine 80. Vrednost investicije znaša 108.000 evrov. Gredo lahko najamejo vsi občani in občanke. Izhodišče je bilo dve gredi na gospodinjstvo. Letna najemnina ni predvidena. Obračunali se bodo dejanski stroški porabe vode in odvoza smeti. Občina Radenci zbira prijave za najem gred.«

Župan Leljak je odprl novo fronto, tokrat so na drugi strani rekreativci. FOTO: Oste Bakal
Župan Leljak je odprl novo fronto, tokrat so na drugi strani rekreativci. FOTO: Oste Bakal

Župan Leljak nam je še zagotovil: »Občina Radenci ureja novo nogometno igrišče na naravni travi v Radencih, prek Boračevskega potoka, za tenis halo. Na voljo bo od 1. septembra 2023, uporaba bo brezplačna. Občina želi ob igrišču urediti tudi ustrezno spremljajočo infrastrukturo.«

Zdaj ko je javni vrt delno dokončan, na občini zagotavljajo, da bodo grede popestrile življenje vsem, ki živijo v blokih, starejšim občanom ter tudi otrokom, ki se jim obeta tudi majhno nogometno igrišče in prostor z igrali, zraven pa tudi 20 novih parkirnih prostorov za bližnje stanovalce. »Nekaj gred je še vedno na voljo za brezplačno uporabo,« vabi Leljak. Kljub vsemu zgroženih zapisov na družbenih omrežjih ne manjka, nekateri pa so k fotografiji novih gred dodali nagrobni napis: Tukaj je pokopano nogometno igrišče Kidričevo naselje (1973–2023). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije