RAZPIS

Kustečeva v Bruselj pošilja Slovenca, obeta se mu več kot pet tisočakov plače

Poučeval bo na evropski šoli.
Fotografija: Ministrstvo Simone Kustec je objavilo poziv za delovno mesto v Bruslju. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo Simone Kustec je objavilo poziv za delovno mesto v Bruslju. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec, je objavilo poziv za napotitev na delovno mesto učitelja/učiteljice slovenščine na primarni stopnji Evropske šole Bruselj I.
 
Začasna napotitev na delo v tujino s polnim delovnim časom traja devet šolskih let, pod pogojem da je napotena oseba pozitivno ocenjena po dveh letih in po petih letih službovanja. Napotitev se izjemoma lahko podaljša na 12 let.
 
Med začasno napotitvijo na delo v evropsko šolo učitelj/učiteljica ostane v delovnem razmerju pri svojem delodajalcu v Sloveniji. Pravice in obveznosti napotenih oseb so določene v zakonu, ki ureja delovna razmerja v Sloveniji in v predpisih evropskih šol. Delo poteka v izrazito večjezičnem in večkulturnem okolju, zato je poleg osnovne usposobljenosti za delo pomembno tudi znanje tujih jezikov in sposobnost delovanja v jezikovno in kulturno raznolikem okolju, piše v pozivu.
 
Splošni pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat/kandidatka: 
  • izpolnjevati pogoje za učitelja/učiteljico v prvem in drugem obdobju izobraževalnega programa osnovne šole,
  • imeti opravljen strokovni izpit s področja vzgoje in izobraževanja,
  • imeti najmanj triletne delovne izkušnje na delovnem mestu učitelja/učiteljice v prvem in drugem obdobju izobraževalnega programa osnovne šole,
  • imeti znanje vsaj enega od sporazumevalnih jezikov v evropskih šolah (angleščina, francoščina, nemščina) na ravni najmanj B2 po Skupnem evropskem jezikovnem okvirju (v nadaljevanju: SEJO)
  • imeti v času prijave sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v javni osnovni ali srednji šoli v Sloveniji.
Zaželene so izkušnje z diferenciacijo pouka za otroke s posebnimi potrebami, izkušnje pri delu v starostno heterogenih skupinah oz. združenih oddelkih, pri delu v večkulturnem in večjezičnem okolju na področju vzgoje in izobraževanja ter izkušnje pri uporabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Rok za prijave je četrtek, 26. november 2020. več o razpisu lahko preberet tukaj.

Izbarani kandidat bo v Bruslju poučeval najmanj devet šolskih let. FOTO: Leon Vidic/Delo
Izbarani kandidat bo v Bruslju poučeval najmanj devet šolskih let. FOTO: Leon Vidic/Delo


V skladu s pravilnikom je plača delavca, napotenega na delo v Evropske šole, sestavljena iz dveh delov. En del predstavlja plačo, ki bi jo prejemal za delo v Sloveniji in mu jo izplačuje matični delodajalec v Sloveniji, ki od nje odvaja davke in prispevke v Sloveniji. Ta del delodajalec (slovenska šola) dobi povrnjen od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Drugi del plače izplačuje delavcu evropska šola. Ta del predstavlja razliko med "slovensko" plačo, vključno z vsemi nacionalnimi prejemki (bruto), od katerih se odštejejo prispevki za socialno varnost, in plačo, ki učitelju pripada po omenjenem pravilniku, so na ministrstvu pojasnili.  

Za poučevanje na primarni stopnji je začetna osnovna plača od 3829,79 evrov do 4610,39 evrov, glede na plačni razred (od 1 do 7), v katerega je učitelj uvrščen ob nastopu dela, upoštevajoč delovno dobo v vzgoji in izobraževanju. Učitelj lahko z leti napreduje do 12. razreda, v katerem znaša plača 5381,13 evrov. Za okvirno oceno neto plače je treba od osnovne plače odšteti višino evropskega davka (je progresiven glede na višino plače od osem do 45 odstoktov, povprečno pa med 20 in 30 odstoktov), pri izračunu pa se upošteva davek, ki je že obračunan v Sloveniji.

Delavcu pripadajo tudi dodatki za bivanje izven matične države v višini 16 odstotkov plače, dodatek za zakonca, za otroka, za šolanje otrok. Tudi ta del izplačuje evropska šola.

Če povzamemo, slovenska stran (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in športu preko matične šole) učitelju plačuje plačo, ki bi jo prejemal v Sloveniji, ostalo mu izplačuje evropska šola, pravijo na ministrstvu.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije