»KOT BI BIL SODNI DAN«

Neurje z močnim vetrom zajelo Slovenijo: podrlo je električno napeljavo, odkrilo strehe, nekatere stavbe so huje poškodovane (FOTO)

Nevihtam še ni videti konca. Agencija za okolje je izdala nova opozorila.
Fotografija: Posnetki iz Čepovana (MO Nova Gorica). FOTO: Ministrstvo za obrambo RS
Odpri galerijo
Posnetki iz Čepovana (MO Nova Gorica). FOTO: Ministrstvo za obrambo RS

Hladna fronta, ki se zadržuje nad Alpami, je že prinesla nekaj neviht in lokalnih neurij, ki so že povzročila nekaj nevšečnosti. A ni še konec. Dežurni meteorolog Andrej Velkavrh z agencije za okolje pojasnjuje, da se bodo čez dan nevihte še pojavljale. »Morda ne bodo tako močne, a se bodo pojavljale. V prvem delu noči se bo stanje začelo umirjati, ponoči pa ne pričakujemo nič posebnega. Do jutra bo ponehalo,« je dejal.

V prihodnjih dneh se bodo temperature gibale od 25 do 30 stopinj Celzija. V soboto lahko pričakujemo nekaj popoldanskih neviht. Center za obveščanje Republike Slovenije je v sporočilu za javnost zapisal, da bo v torek po vsej državi velika verjetnost neurij.

Verjetnost pojavljanja toče:

»Zato bo v torek čez dan in v noči na sredo verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. Na tem območju so ponovno možne hudourniške poplave.«

Grmenje, ki se kar ni končalo

Ob neurju, ki je v ponedeljek zajelo Slovenijo, smo lahko na nebu opazovali nenavadno dogajanje. Zdelo se je, da je grmelo in bliskalo brez prestanka. »To so značilni pojavi superceličnih neviht,« je dejal Velkavrh. »Za nevihto, ki je ena ogromna nevihtna celica, je značilna velika razelektritev. Včeraj je bil dan za takšne pojave. Danes pa bomo priča drugačnemu tipu nevihtnih pojavov. Ne bodo tako ogromne celice, bo več manjših,« je še pojasnil Velkavrh.

Dodal je še, da je za supercelične nevihte potrebno veliko energije. »Supercelične nevihte so bolj dolgožive, lahko prepotujejo velike razdalje, ne da bi oslabele. To je kot nekakšen mini ciklon, ki sam sebe vzdržuje, ima svoje vrtenje, svojo cirkulacijo in zato so tako dolgoživi.«

Nove težave

Ponedeljkovo neurje je povzročilo veliko nevšečnosti. Trenutno je brez električne energije 5000 odjemalcev največ na Tolminskem (Trebuša, Šentviška planota, Kneža, Čiginj, Volče, Lom), Kobariško (Breginj, Livek), Cerkljansko, na Kanalskem, Goriška brda, Čepovan. Prav od tam sta se oglasila minister za obrambo Marjan Šarec in državni sekretar Rudi Medved: »Neurje z močnim vetrom je zjutraj prizadelo Čepovan in podrlo električno napeljavo, odkrilo strehe, nekatere stavbe so huje poškodovane, in podiralo drevesa. Na pomoč prihaja tudi Slovenska vojska.«

Brez električne energije so ostali tudi na Celjskem. »Po včerajšnjem neurju je prišlo do ponovnega izpada električne energije na distribucijskem območju Elektra Celje. Brez električne energije je nekaj več kot 1000 odjemalcev,« so zapisali na spletni strani Elektra Celje.

Na območju Elektra Maribor je bilo okoli 10.30 kar 44.000 odjemalcev brez napajanja z električno energijo. Dve uri kasneje je bilo brez elektrike na tem območju še 17.300 odjemalcev. Bralka s tega območja nam je dejala, da je v času neurja imela občutek, kot bi bil sodni dan.

Vremenske razmere so povzročile težave tudi na železniški infrastrukturi. Slovenske železnice poročajo, da imajo velike ovire pri izvajanju železniškega prometa. »Na posameznih odsekih prog prihaja do popolnih prekinitev prometa, nepričakovanih zapor posameznih tirov ter vpeljave počasnih voženj za zagotavljanje varnosti v železniškem prometu, kar povzroča zamude. Pristojne službe upravljavca pospešeno odpravljajo izrednosti v čim krajšem možnem času. Glede na vremensko napoved se lahko tudi v nadaljevanju dneva pričakuje dodatne izrednosti pri izvajanju železniškega prometa. Aktualno stanje v prometu in obvestila spremljajte na spletni strani potniski.sz.si/info, potnikom je na voljo tudi brezplačna tel. št. 080 81 11.«

Nevihtna linija ki je nastala nad Italijo se nad zahodno Slovenijo krepi in bo kmalu spet dosegla osrednjo Slovenijo in se bo pomaknila proti severovzhodnem delu države. Pričakujemo lahko znova močan naliv, sunke vetra in krajevno točo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije