PO UJMI

Huda noč je za nami: orkanski veter je podiral drevesa in odkrival strehe

Močno neurje z vetrom in nalivom je povzročalo hude težave po celotni državi.
Fotografija: Takšno nebo je bilo v ponedeljek zvečer nad Postojno. FOTO: Bralec Mp
Odpri galerijo
Takšno nebo je bilo v ponedeljek zvečer nad Postojno. FOTO: Bralec Mp

Ponedeljkovo neurje, ki je zajelo Slovenijo, je povzročilo kar nekaj težav. A hudega očitno še ni konec. Agencija za okolje je namreč izdala novo rdeče opozorilo. Ponoči so prijave in klice na pomoč na upravi za zaščito in reševanje beležili po celotni državi.

Na spletni strani uprave zaščito in reševanje poročajo, da je okrog 23.30 orkanski veter v Gorici pri Šmartnem in v Ločah podrl drevesa prek cest in prekinil prometno povezavo. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Lopata, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Ob 22.01 je v naselju Hruševje, občina Postojna, močan veter podrl drevo. Odstranil ga je delavec cestnega podjetja Koper. Drevesa so odstranjevali tudi na cesti Landol–Predjama. Ob 22.59 so pri naseljih Studeno, Belsko in Gorenje v občini Postojna gasilci PGD Studeno odstranili več podrtih dreves.

Močno neurje z vetrom in nalivom je okrog 00.25 povzročalo težave na območju občine Rogaška Slatina. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina in Kostrivnica, ki so odpravljali posledice neurja, prekrivali razkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljali prometne povezave, dežurni Elektra Celje pa so vzpostavljali električne vode. Do 5.30 je bilo zabeleženih najmanj 13 lokacij, čeprav predvidevajo, da se bo število še povečalo.

Vreme je povzročalo hude težave tudi na območju občine Rogatec. Orkanski veter je razkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz. Aktivirani so bili gasilci PGD Rogatec, ki so odpravljali posledice neurja, prekrivali razkriti strehi in z odstranjevanjem dreves vzpostavljali prometne povezave, dežurni elektro podjetja pa so vzpostavljali električne vode. Do 5.30 so zabeležili najmanj 11 lokacij.

Po udaru strele še požar

Območje Slovenskih Konjic je močno neurje zajelo okrog 00.18. Orkanski veter je razkril več stanovanjskih in drugih objektov, med drugim streho osnovne šole v Ločah, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Slovenske Konjice, Loče, Zbelovo, Žiče, Tepanje, Draža vas in PGE Celje, ki so odpravljali posledice neurja, prekrivali razkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljali prometne povezave, dežurni elektro podjetja pa so vzpostavljali električne vode. Do 5.30 je bilo zabeleženih najmanj 9 lokacij, predvideva se še višje število le teh.

Poročajo še, da je okrog 1.14 v Spodnjih Grušovjah strela udarila v gospodarsko poslopje in zanetila požar. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice, Loče, Draža vas in Žiče, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Orkanski veter je večje število stanovanjskih in drugih objektov razkril tudi v Šentjurju. Podrl je drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Najhuje je bilo v okolici Ponikve. Aktivirani so bili gasilci PGD Ponikva, Dramlje, Dolga Gora, Lokarje, Kalobje, Planina, Slivnica in Šentjur, ki so odpravili posledice neurja, prekrivali razkrite strehe in z odstranjevanjem dreves vzpostavljali prometne povezave, dežurni Elektra Celje pa so vzpostavljali električne vode. Do 5.30 je zabeleženih najmanj 30 lokacij, predvideva se bistveno višje število le teh.

Okrog 00.41 je območje občine Šmarje pri Jelšah zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je razkril dva stanovanjska objekta, podrl drevesa prek cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah Sladka Gora in Šentvid, ki so odpravljali posledice neurja, prekrivali razkrito streho in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljali prometne povezave, dežurni Elektra Celje pa vzpostavljali električne vode. Do 5.30 so zabeležili težave na najmanj 11 lokacijah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije