NA LJUBLJANSKEM BARJU

Koliščarji se vračajo na Barje

​Letos bodo osrednjo pozornost namenili znamenitemu koliščarskemu vozu.
Fotografija: To soboto bo v Dragi pri Igu prikaz življenja koliščarjev. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
To soboto bo v Dragi pri Igu prikaz življenja koliščarjev. Foto: Primož Hieng

Zgodbe o koliščarjih z Ljubljanskega barja so vedno zanimive in poučne tako kot številne arheološke najdbe. Te pričajo, kako so nekdanji prebivalci Barja živeli, kaj so delali in jedli ter kako so se oblačili. Ribniki v Dragi pri Igu so naravnost idealni in idilični kraj za ponazoritev življenja naših prednikov.

V društvu Frana Govekarja z Iga so se zato pred leti odločili, da pripravijo čisto pravi koliščarski dan. S stojnicami in delavnicami poskušajo predstaviti in ponazoriti, kakšno je bilo življenje v deželi Ostrorogega Jelena, kot ga v svojem romanu Bobri o koliščarjih opisuje pisatelj Janez Jalen.

Letošnji koliščarski dan bo v soboto, 24. avgusta, od 10. do 18. ure, če bo slabo vreme, bo prireditev v nedeljo. Osrednjo pozornost bodo namenili znamenitemu koliščarskemu vozu. Kolišča Ljubljanskega barja so med najpomembnejšimi arheološkimi najdišči na svetu. Junija 2011 so bila kolišča pri Igu skupaj s kolišči okoli Alp sprejeta na Unescov seznam svetovne dediščine.


Predstavljajo začetke poljedelstva, živinoreje, lončarstva, stalne naselitve in metalurgije v tem prostoru. Kot pravi arheolog dr. Anton Velušček, so najstarejše koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju nastale v prvi polovici 5. tisočletja pred našim štetjem.

Vstopnina za koliščarski dan znaša za odrasle osem evrov, za otroke do 14 let pa šest. Za otroke do 4. leta je vstop brezplačen. Cena vključuje izdelke, ki jih bodo udeleženci naredili na delavnicah in jih bodo lahko odnesli domov, organizacijo dogodka, program in plastenko vode. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije