Koliko bi lahko zaslužili z delom pri slovenskih kmetih

Sezonskih delavcev iz tujine za zdaj ne bo, na kmetijah pa pridne roke potrebujejo. Ponekod nujno. Eden od iskalcev delavcev ponuja pet evrov na uro in malico.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Novi koronavirus nas je precej izoliral, zaradi tega v Slovenijo za zdaj ne bodo spuščali sezonskih delavcev. A na kmetijah pomoč kljub temu potrebujejo. Pred dnevi je ministrica, pristojna za kmetijstvo, Aleksandra Pivec javno pozvala ljudi, da priskočijo na pomoč (ob tem je poudarila, da ne podpira dela na črno).

Ministrstvo je na svoji spletni strani pripravilo seznam, kdo pomoč potrebuje: »Slovenski kmetje in kmetijska gospodarstva so izrazila velik interes za pomoč pri delu. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo objavili seznam vseh, ki potrebujejo pomoč pri delu v kmetijstvu. Seznam vsakodnevno posodabljamo.«


Če ste pripravljeni pomagati s sezonskim delom, seznam tistih, ki delo ponujajo, najdete na povezavi. Ob tem ministrstvo opozarja, da se pred opravljanjem sezonskega dela dogovorite o vseh pogodbenih pravicah in dolžnostih ter skupaj sprejmite ustrezne varnostne ukrepe.

Od 10. marca do četrtka je interes za delo pokazalo skoraj 450 ljudi, med njimi študentje, delavci na čakanju, brezposelni, upokojenci, družine, samozaposleni ter zaposleni, ki bi želeli pomagati, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije