KOLESARJI

Kolesarjenje naj bo varno

Število kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, s tem pa narašča tudi njihova ogroženost. Za svojo varnost lahko največ naredijo sami z upoštevanjem cestnoprometnih pravil.
Fotografija: Ne pozabite na čelado. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ne pozabite na čelado. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Vozniki motornih vozil kolesarje velikokrat spregledajo, a tudi kolesarji sami lahko za svojo varnost storijo več. Upoštevanje cestnoprometnih pravil, odgovornejše vedenje v cestnem prometu in uporaba varnostne čelade bistveno pripomorejo k varnosti kolesarja, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Opazovanje kolesarjev, ki so ga lani izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kršijo prometna pravila. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri, v rdečo luč na semaforju oziroma po pločniku ter uporaba mobilnega telefona.

...
...

Pomembno je, da kolo vozimo po kolesarski stezi ali poti oziroma po desnem robu cestišča v smeri vožnje. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažemo smer z roko, se pravilno razvrstimo in upoštevamo pravila prednosti. Nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, ponoči in v mraku pa nujno uporabimo luč, da bomo dobro vidni in prej opazni.

Pred kolesarjenjem, še posebno spomladi pred začetkom sezone, preverimo tehnično ustreznost našega kolesa. Imeti mora brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj in rdečo zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike ter primerno nastavljeno višino krmila in sedeža. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno opremo, in sicer je nujna uporaba kolesarske čelade, priporočljivo pa je nositi tudi oblačila svetle barve oziroma uporabljati odsevni brezrokavnik, da nas bodo vozniki prej opazili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije