KMEČKI PUNT

Pred parlamentom vzklikajo Dovolj je, na drugi strani mesta pa s traktorji blokirali ulico (VIDEO in FOTO)

S traktorji so blokirali Celovško cesto. Policija svetuje, da se zaradi zastojev ne odpravljate v center prestolnice.
Fotografija: FOTO: Bralka
Odpri galerijo
FOTO: Bralka

Pred državnim zborom poteka nov protestni shod kmetov. Predstavniki kmetijskih organizacij pričakujejo udeležbo iz vse Slovenije. Nekateri so se pred državni zbor pripeljali s traktorji že pred dvanajsto in se zbirali na Trgu republike pred parlamentom. 

»Dovolj nam je. Zahtevamo politiko, ki bo pravična. Vsaka država bi si morala zagotoviti najboljšo hrano za državljane, ki bo najbolje nahranila ljudi, kmetom pa omogočila dostojno življenje. Slovenija mora zaščititi svojo hrano. Delati mora za potrošnike in nas kmete. Zakaj država ne skrbi za prehransko varnost? Zagotavljamo, da se iz kmetov ne bo nihče več norčeval. Kmetje smo povezani kot že dolgo ne. V kolikor nas ne bodo slišali, bomo proteste še naprej stopnjevali. Če ni kmeta, ni hrane, ni države. Dovolj je!« Takšen je bil prvi govor na današnjem protestu, ki ga je imel predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

»Imamo pravico do prehranske varnosti. Pravica kupca je, da ve, kakšno hrano kupuje in od kod prihaja. Pravica kmetov pa je, da jo prideluje in pravično proda. Zahtevamo jasno sledljivost hrane. Dolžnost države je, da to zagotovi za vse vrste hrane. Protestiramo, ker so nasilno uvedli projekt Natura 2000, ki malim kmetom onemogoča kmetovanje in preživetje. Ali je takšno prisilno izvajanje ukrepov zakonito? Moralno ni. Dovolj je,« je povedal predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice, eden izmed govorcev na protestu, je poudaril, da mora biti pridelava hrane nacionalni interes. »Slovensko kmetijstvo je do okolja najbolj prijazno kmetijstvo v EU. Kontrolirajo nas iz zraka in z zemlje ter prek satelitov, zdaj nas želijo še na hitro priučeni ljubitelji živali. Tisti, ki govorijo, da krava in prašič ne pašeta v slovensko kmetijstvo, vam sporočamo, da je to tako, kot da riba ne paše v vodo. Dovolj je eksperimentov na naših gruntih, dovolj je eksperimentiranja z našim potrpljenjem. Imamo znanje, pustite nam kmetovati,« je zaključil Žveglič.

Protest naj bi trajal dve uri, napovedanih je nekaj govorcev, potem pa naj bi se zbrani mirno razšli. Kaj se bo dogajalo, bomo spremljali v živo. 

Na drugi strani mesta kmečka blokada

Trenutno je zaradi shoda v Ljubljani močno zgoščen promet in nastajajo daljši zastoji. Iz navedenega razloga odsvetujemo potovanje v center mesta, če to ni nujno, svetuje policija. 

Na Celovški cesti so kmetje s traktorji, postavljenimi v cikcak po dveh pasovih, ki vodijo proti središču mesta, naredili blokado, tako da je trenutno po tej poti nemogoče peljati proti mestu.

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so sicer opustili pogajanja z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Napovedujejo zaostrovanje, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Pred torkovim puntom kmetov so se zaradi obiskov policije oglasili pri Niki Kovač. Kot smo poročali, so se kmetje razburili, ker je enega izmed njih obiskala policija in zbirala informacije o protestu. Več o tem preberite tukaj.

 

Kaj zahtevajo kmeti?

  • nove okoljske zahteve naj ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja,
  • zmanjša naj se območje Nature 2000,
  • ukrepi morajo biti jasni in administrativno nezahtevni,
  • neposredna plačila in ostala sredstva se morajo uskladiti z inflacijo,
  • zmanjša naj se populacija zveri in divjadi,
  • zavrne naj se Uredba o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije