Predstavitvena informacija

Klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje

Ne glede na letni čas so klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje postale nepogrešljiv pripomoček v bivalnih prostorih. Povpraševanju sledijo tudi ponudniki, saj je na trgu na voljo pestra izbira modelov. V ponudbi velikega cenovnega razpona, oblik, funkcij in barv bo zagotovo vsak našel primerno napravo za svoje potrebe.
Fotografija: FOTO: Svet klime
Odpri galerijo
FOTO: Svet klime

Bogata izbira ponudnikov

Klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje ponujajo številni proizvajalci:

- Mitsubishi Electric,
- Daikin,
- Gree,
- Toshiba …

Ker je izbor med tako široko paleto različnih ponudnikov in modelov res pester, se velja na nakup pripraviti, še preden se lotimo povpraševanja. 
 

Test klimatskih naprav je lahko dobra iztočnica, a ne nujno edina

Dobra iztočnica za nakup določene klimatske naprave so lahko testi za potrošnike, vendar pa je bolje upoštevati še specifične karakteristike, ki jih je treba poznati, da nam bo ponudnik oziroma trgovec najlažje svetoval o primerni izbiri klimatske naprave, ki jo bomo potrebovali tako za hlajenje kot za ogrevanje.

Sodeč po testih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so letos testirali kar 44 različnih klimatskih naprav, je najpomembnejši dejavnik izbire energijska učinkovitost. Vseh deset najbolje ocenjenih je namreč v najvišjem energijskem razredu A+++. Kljub dobri iztočnici pa to ni edino zagotovilo, da bo določena klimatska naprava za naše potrebe najbolj optimalna. Poleg energijske učinkovitosti so v manjšem odstotku h končni oceni prispevali še hrupnost, vsestranskost in priročnost klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje ter razumljivost navodil za uporabo. 

Konkretno, najbolje ocenjen je bil eden od Daikinovih modelov z močjo 2,5 kW, a je naprava vseeno izgubila nekaj točk zaradi precejšnje hrupnosti in visoke cene. Najbolj izrazite prednosti pa se kažejo v odličnem hlajenju, sušenju zraka in odstranjevanju vlage. Tovrstne informacije so lahko zelo koristne za ljudi, ki se borijo z alergijo ali visoko vsebnostjo vlage v bivalnem prostoru. 

Na drugem mestu se je znašel model LG, na tretjem pa Mitsubishi Electric.

Klimatska naprava Mitsubishi SEZ KD FOTO: Svet klime
Klimatska naprava Mitsubishi SEZ KD FOTO: Svet klime


Pripravite se na spraševanje




Izjemno pomembni sta tudi informaciji, ali je v prostoru preveč vlage in ali se v njem zadržujejo osebe z alergijo. Dandanes imajo namreč klimatske naprave zelo pogosto že vgrajene filtre za kakovostno obdelavo zraka. Poleg teh so lahko vgrajeni še nekateri filtri, ki poskrbijo za še dodatno kakovost zraka, vrnjenega v prostor.
 

Izbira ustrezne moči klimatske naprave

Večina naštetih podatkov je pomembnih ravno zato, da bomo znali izbrati ustrezno moč klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje. Večja ko je soba, slabše ko je izolirana, večjo moč bomo potrebovali (poleti za hlajenje, pozimi pa za ogrevanje).

Najpogosteje prodajan sistem je mono split. To pomeni, da sistem vsebuje eno notranjo in eno zunanjo enoto. Razpon moči sega od 2 do 10 kW, največkrat pa se kupci odločajo za nakup klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje z močjo 3,5 kW (optimalno hladi približno 35 m2 velik prostor). 

Drugi sistem je multi split, ki je sestavljen iz dveh ali več notranjih enot, zunanja pa je ena. Gre za močnejši sistem z razponom moči od 4 pa vse do 18 kW (vse naprave so inverterske). 
 

Klimatska naprava Gree Hansol FOTO: Svet Klime
Klimatska naprava Gree Hansol FOTO: Svet Klime


Če želimo natančno izračunati moč klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje, ki bo primerna za naše potrebe, to storimo z naslednjimi koraki:

1. Izračunamo prostornino bivalnega prostora, v katerem bo klimatska naprava delovala. Kako? Na način V = a x b x c. Množimo torej širino in dolžino tal z višino prostora.

2. Rezultat prostornine množimo s 25 vati na kubični meter (25 W/m3).

Primer: Če v dnevni sobi izmerimo, da je dolga 5 metrov, široka 4 metre in visoka 3 metre, to izračunamo po dani formuli: V = a x b x c = 5 m x 4 m x 3 m in dobimo rezultat 60 m3. Pomnožimo s 25 W/m3 in dobimo okvirno moč klime, ki je ustrezna za našo dnevno sobo. V konkretnem primeru je to 1500 W oziroma 1,5 kW.

Dejstvo je, da toploto v prostoru oddajajo tudi vse elektronske naprave, zato je najbolj smiselno to upoštevati že pri izračunu in za vsako napravo prišteti še 50 W. Enako velja za ljudi, ki običajno bivajo v tem prostoru; za vsakega prištejemo še 100 W.

Primer: V našem primeru imamo v dnevni sobi en računalnik, eno televizijo in radio, v stanovanju pa prebiva štiričlanska družina. Prejšnjemu rezultatu (1500 W) prištejemo še 3 x 50 W za naprave in 4 x 100 W za 4 osebe. Moč želene klime bo torej 1500 W + 150 W + 400 W = 2050 W. 

FOTO: Svet klime
FOTO: Svet klime


Namestitev klimatske naprave 

Ste vedeli, da nakup in montaža pri istem ponudniku hkrati pomenita nižjo stopnjo DDV? Če kupite le napravo, bo v ceno vštet 22 % DDV, če pa je vključena montaža, je stopnja DDV le 9,5 %. Iz tega razloga je najbolj smiselno, da se odločite za nakup pri kakovostnem in preverjenem ponudniku, saj boste tako dobili kakovostno ponudbo in storitev na enem mestu. 

Podatki ZPS kažejo, da montaža klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje povprečno stane 240 evrov (brez vključenega DDV), vanjo pa so vštete naslednje storitve:

- montaža zunanje enote (na balkon, pod okensko polico, do višine 4 metrov),
- izdelava plinske cevne in električne povezave med enotama (do 4 metre, z nadometnimi kanali),
- odvod kondenza s prostim padcem (do pet metrov),
- namestitev notranje enote,
- priklop na obstoječo električno napeljavo (do pet metrov),
- montaža nosilne konzole za zunanjo enoto klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje,
- vakuumiranje,
- polnjenje in zagon sistema s preverjanjem delovanja,
- ves drobni in montažni material.     

FOTO: Svet klime
FOTO: Svet klime

Vse našteto kaže, da je tovrstno delo precej zahtevno in ga je najbolje prepustiti izkušenim strokovnjakom. Le ob strokovni montaži klimatske naprave lahko uveljavljate garancijo, zelo priporočljivi pa so redni servisi pooblaščenega ponudnika.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije