NA AVTOCESTI

Kje boste letos stali v kolonah

Razkrivamo, kje bodo potekala obnovitvena dela.
Fotografija: Kako dolgi zastoji bodo letos? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kako dolgi zastoji bodo letos? FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Bližajo se toplejši dnevi, z njimi pa tudi dela na cestah, ki mnogim popotnikom parajo živce. Pri Družbi RS za avtoceste (Dars) smo preverili, kjer bodo letos potekala obnovitvena dela. Poslali so nam seznam obsežnejši del, ki so jih oddali gradbenim podjetjem prek postopkov javnega naročanja.

Ravbarkomanda in Ajdovščina

»V začetku pomladi oziroma ko bodo dovoljevale vremenske razmere, sta predvideni nadaljevanji del na viaduktu Ravbarkomanda – zaprt bo objekt v smeri proti Ljubljani, promet bo na razdalji približno kilometra urejen po dveh zoženih pasovih po lani obnovljenem viaduktu – ter na vipavski hitri cesti, kjer bo izvajalec del obnovil približno osem kilometrov vozišča na obeh polovicah hitre ceste, na odseku Vipava–Ajdovščina–Selo (promet bo tako kot ob lanski obnovi urejen po polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje),« razkrivajo pri Darsu.

Gorenjska avtocesta

Skladno z lansko napovedjo je predvideno tudi nadaljevanje del na odseku gorenjske avtoceste Hrušica–Lipce, kjer bodo uredili tudi še viadukta Podmežakla 1 in 2. Promet bo tako kot ob lanski obnovi urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Dolenjska avtocesta

Načrtovani sta tudi preplastitvi približno šest kilometrov odseka dolenjske avtoceste A2 Grosuplje–Ivančna Gorica (v smeri Novega mesta) ter približno sedem kilometrov avtocestnega odseka A2 Dobruška vas–Drnovo (obe smeri). Preplastitev so načrtovali že v lanski jeseni, a je postopek oddaje javnega naročila pravnomočno zaključen pozno jeseni, pogodba z izvajalcem pa sklenjena v začetku decembra.

Padle bodo cestninske postaje

»V letu 2018 bodo (te so tudi navedene v postopku javnega naročanja, ki še ni zaključen) odstranjene in preurejene čelne cestninske postaje Log, Torovo, Hrušica (naj tej cestninski postaji bo preurejen samo plato oziroma ploščad cestnine postaje, cestninske kabine ostanejo, ker se bo tam tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja za težka vozila DarsGo s 1. aprilom letos še vedno plačevala predornina za osebna vozila/lahka vozila – tudi na avstrijski strani predora je taka cestninska postaja), Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje in stranske cestninske postaje Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško in Slovenske Konjice. Izvedene bodo preplastitev približno poldrugega kilometra vozišča gorenjske avtoceste A2 med Torovim in Vodicami (smerno vozišče proti Ljubljani) ter priključka Vodice v tej smeri, preplastitev vozišča na razcepu Nanos (A1/H4) ter preplastitev na primorski avtocesti A1 na priključku Logatec,« so sporočili iz Darsa.

Razpis za rušitev in preureditev preostalih cestninskih postaj (šest čelnih in 12 stranskih) je načrtovan za drugo polovico leta, predvidoma jeseni, izvedba pa v letu 2019.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije