ZDRUŽITEV

Kangler svojo stranko predal v roke Janševi SDS

V Mariboru je bil podpisan sporazum o pridružitvi NLS k SDS.
Fotografija: Predsednik SDS Janez Janša. Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Predsednik SDS Janez Janša. Foto: Jure Eržen, Delo

Predsednika SDS Janez Janša in Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler sta danes v Mariboru podpisala sporazum o pridružitvi NLS k SDS. Po Janševih besedah gre za »združevanje slovenskih demokratičnih ljudskih domoljubnih sil v Slovensko demokratsko stranko«. Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

Janša je spomnil, da to ni prvi takšen primer v zgodovini SDS, ki je danes s slavnostno akademijo v Mariboru obeležila 34. obletnico ustanovitve. Po njegovih besedah se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici. »Tukaj je ta krepitev še posebej potrebna,« je dejal in spomnil, da je vlada premiera Roberta Goloba ob nastopu ukinila vladni urad za demografijo, ki je imel sedež v Mariboru, kar je pomenilo »udarec decentralizaciji države«.

Janša meni, da se morajo »politične sile, ki ne dosežejo praga za vstop v DZ, tako ali drugače povezati v skupne liste ali skupne stranke in tako okrepiti realno zastopstvo v parlamentu«.

Hojs: Priključitev je pomembna

Tudi podpredsednik stranke Aleš Hojs je ocenil, da je priključitev NLS »zelo pomembna okrepitev, še posebej zato, ker združujemo sorodne stranke, ki niso presegle volilnega praga, kar je pomembno tudi zato, da krepimo domoljubno desno sredino, oz. vse tiste, ki v naši politiki prepoznavajo vrednote«.

»Ta politična trenja, ki so prisotna, in ta politična nestabilnost, ki je v Sloveniji iz dneva v dan hujša, nas združuje in povezuje tiste, ki nam je mar za Slovenijo, za pravno državo, za pravni red. To je eden izmed razlogov, da se povezujemo,« je razloge za pridružitev navedel Kangler.

Povedal je, da zaenkrat nima nobene funkcije v SDS, verjetno pa bo kandidiral za predsednika mestnega odbora SDS v Mariboru. Po njegovih besedah je svet stranke NLS soglašal s pridružitvijo SDS. »Nihče ni bil proti, le ena članica je bila vzdržana,« je dejal.

Končna odločitev bo padla na kongresu NLS

»Danes podpisani sporazum je temeljna podlaga, da o tem odloči kongres, ki ga bomo sklicali v 30-40 dneh in tam sprejeli odločitev. Mislim, da je večina članstva za to,« je povedal Hojs.

Ob tej priložnosti so podelili najvišja priznanja SDS za leto 2022. Na kongresu strankinega podmladka, Slovenske demokratske mladine, pa je bila za novo predsednico izbrana Simona Purkat, ki je nasledila Dominika Štrakla..

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije