DELA PROSTI DNEVI

Kako so ukinili 2. januar

Varčevalni zakon iz leta 2012 je drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, a se je nekaj let kasneje vrnil. Letos bodo skoraj vsi prazniki, ki so dela prosti dnevi, med tednom, na soboto namreč pade le dan upora proti okupatorju.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo

Prihod novega leta bomo praznovali tudi danes, saj je tudi 2. januar praznik in dela prost dan. Kot takega ga poznajo v le redkih državah po Evropi, v večini evropskih držav je danes delovni dan. Letošnje prestopno leto bo sicer postreglo z več dela prostimi dnevi kot minulo. Lani smo imeli zaradi praznikov 11 dela prostih dni, letos jih bo 12.

Ukinjeni 2. januar

Današnji praznik bo še podaljšal praznični vikend. Letos pa bodo skoraj vsi prazniki, ki so dela prosti dnevi, med tednom, na soboto namreč pade le dan upora proti okupatorju.

Varčevalni zakon iz leta 2012 je sicer drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, s čimer je želela takratna druga vlada Janeza Janše prispevati k višji gospodarski rasti. Znova se je vrnil na seznam praznikov in dela prostih dni z letom 2017.

Predlogi za ukinitev 2. januarja kot dela prostega dneva so se pojavili tudi leta 2021, v času tretje Janševe vlade. Takratni minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da bi moral biti namesto 2. januarja državni praznik in dela prost dan 6. januar, tako kot je med drugim na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji.

Dela prost dan tudi drugod

A tudi 2. januar je poleg Slovenije praznik še v nekaterih drugih državah, in sicer v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem.

Pobudniki novele zakona o praznikih in dela prostih dni, v DZ sprejete decembra 2016, s katero je 2. januar znova postal praznik, so poudarjali prednosti pri vračanju tradicije dvodnevnega novoletnega praznovanja. Ljudje so ga navajeni in tako je bilo uveljavljeno vse od leta 1955, so izpostavljali.

Nasprotniki iz gospodarstva pa so kot argument navajali statistične podatke, po katerih v povprečju vsak delovni dan poveča rast bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke. To sicer po pojasnilih statistikov velja ob predpostavki nespremenjenih ostalih pogojev, torej ne glede na to, za kateri dan v tednu in v letu gre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije