PODRAŽITVE HRANE IN ENERGENTOV

Kako bodo blažili draginjo? To državljanom sporoča premier Golob

Delovna skupina za blaženje energetske in prehranske draginje se je sestala na prvem srečanju in začela pripravo prvih predlogov ukrepov.
Fotografija: Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Delovna skupina za blaženje energetske in prehranske draginje se je danes sestala na prvem srečanju in začela pripravo prvih predlogov ukrepov. Ti bodo na prehrambni strani usmerjeni na področje blaženja draginje, s katero se ubadajo kmetje, na energetski strani pa na področje pogonskih goriv, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Preberite tudi: 

image_alt
Primite se za denarnico: letna inflacija maja najvišja po aprilu 2002

Delovno skupino vodi predsednik vlade Robert Golob, ki je poudaril, da morajo »v kratkem času sprejeti ukrepe, ki bodo ciljno naravnani«, so zapisali pri Ukomu. V njej so še ministri za gospodarstvo Matjaž Han, infrastrukturo Bojan Kumer, kmetijstvo Irena Šinko, delo Luka Mesec in finance Klemen Boštjančič.

Že pred današnjim prvim srečanjem delovne skupine so Golob in nekateri ministri napovedali, da se bo vlada odziva na visoke cene energentov in hrane lotila v dveh korakih. S trgovci z živili in energenti, naj bi se na primer najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, naj bi v drugem koraku sledila cenovna regulacija. Golob v preteklih tednih ni izključeval niti posega v dajatve, a naj to ne bi bila prva poteza.

Preberite še: 

image_alt
Komentar Mateja Lahovnika: Črni oblaki

Na gospodarskem ministrstvu so dodatno pojasnili, da je vladna strategija doseči dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi déležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj je tako doseči dogovor o porazdelitvi bremen vertikalno po celotni verigi déležnikov – proizvajalci/pridelovalci, distributerji in trgovci. Dokončni dokument z ukrepi za premagovanje draginje naj bi bil po Golobovih napovedih oblikovan do konca meseca.

Po današnjem srečanju so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili še, da bodo na Golobov predlog oblikovali tudi strateški svet pri predsedniku vlade za prehransko in energetsko blaginjo. V njem bodo sodelovali tudi predstavniki interesnih združenj in strokovnjaki z omenjenih področij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije